Skandalozno
0

Djeca grade sportska borilišta u New Delhiju

Sarajevo-x.com
Igre Commonwealtha, za koje se užurbano priprema New Delhi, naišle su na brojne kritike, ne samo zato što je u samo dva dana pao novoizgrađeni pješački most te se urušila montažna tavanica u jednoj od arena, već posebno nakon što je otkriveno da u gradnji učestvuju i djeca.

Prema pisanju nekih medija, čak i trogodišnjaci pomažu u pripremi sportskih borilišta, a među smrtno stradalima u toku gradnje našla se i jedna dvogodišnja djevojčica, koju je otac poveo sa sobom na posao.

Daily Star piše da su velike šanse da će igre, koje trebaju početi za deset dana, biti otkazane. Sve više nacija otkazuje nastup svojih sportista i žali se na uslove u tamošnjim objektima i nedostatak infrastrukture.

Dok na jednoj strani indijski zvaničnici obećavaju da će sve biti uredu i spremno za početak takmičenja, na drugoj strani otkriva se da roditelji dobijaju više hljeba i mlijeka ako dovedu svoju djecu da im pomognu u radu.

Jedan 15-godišnjak, koji radi na gradnji glavnog stadiona Sri Prakash, požalio se kako mu je posao težak. Otkrio je da za 12 sati rada dobije 2,6 eura.

Djeca predškolske dobi prisiljena su da šljunak tovare u torbe, koje potom prenose starija djeca, ispričali su svjedoci.

U augustu su dvogodišnju djevojčicu Varshu pregazili radnici u kompleksu Jawaharlal Nehru.

Prema zvaničnim podacima, u toku gradnje sportskog kompleksa poginula su 42 radnika, ali nezvanično, ta brojka je mnogo mnogo veća, a možda dostiže i 1.000.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija, Miloon Kothari, ističe kako bi takmičenje zaista trebalo otkazati, tvrdeći da su njegove pripreme donijele patnju hiljadama siromašnih ljudi u tom gradu. Također je istakao "neprijavljene slučajeve nasilja i kršenja ljudskih prava".