Nazire li se kraj?
1

Diplomatski napori daju rezultate: Smanjuje se intenzitet sukoba Izraela i Hamasa

V. K.
Sukobi ulaze u drugu sedmicu (Foto: EPA-EFE)
Sukobi ulaze u drugu sedmicu (Foto: EPA-EFE)
Dok raketni napadi Hamasa prema Izraelu i operacije izraelskih vojnih snaga u Gazi ulaze u drugu sedmicu, izvještaji pokazuju kako su sukobi posljednji dan manjeg intenziteta usljed brojnih diplomatskih napora da se nasilje napokon okonča.
Američki vojni oficir Mark Milley izjavio je kako bi daljnje širenje nasilja u potpunosti destabiliziralo regiju te da nikome nije u interesu da se sukob nastavi.

"Moja procjena je da riskirate širu destabilizaciju i riskirate čitav niz negativnih posljedica ako se borbe nastave. Nikome nije u interesu da se borbe nastave", rekao je Milley.

Iako su napadi s obje strane nastavljeni i danas, dopisnik Reutersa je naglasio kako su borbe prethodne noći bile znatno manje nego što je to bio slučaj u prethodnih nekoliko dana, što bi moglo predstavljati i prvi znak da su diplomatske "ofanzive" urodile plodom.

"Preko noći je došlo do zatišja raketne vatre, a u zoru su rakete ponovno lansirane. Militanti u Gazi lansirali su nekoliko raketa prema južnim dijelovima Izraela, zbog čega se hiljade građana moralo uputiti u sklonište. Izraelski zračni napadi su nastavljeni u zoru, a projektili su pogodili dvije zgrade u Gazi", ističe Reuters.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je sve strane da zaštite civile.

Iako je naglasio da Izrael ima pravo na odbranu, Blinken je rekao da od Izraela nije vidio nijedan dokaz o tome da je Hamas djelovao iz zgrade u kojoj su smješteni mediji, uključujući i američki Associated Press.

Nešto ranije, povodom tvrdnji Izraela da je Hamas imao prostorije u ovoj zgradi, glasnogovornik ove organizacije Fawzi Barhoum izjavio je kako su navodi Izraela netačni.

"To su lažni navodi koji imaju za cilj pokušaj opravdanja zločina i ciljanja tornja u kojem su se nalazili civili", rekao je Barhoum.

Osim diplomatskih napora SAD-a da se okonča sukob, Egipat i Ujedinjene nacije također su intenzivirali diplomatske napore koji bi trebali dovesti do okončanja sukoba, a Generalna skupština UN-a u četvrtak će održati sjednicu na kojoj bi se trebalo razgovarati o prekidu sukoba između Hamasa i izraelskih vojnih snaga.

Od početka novog izraelsko-palestinskog sukoba, zvaničnici u Izraelu su istakli kako su pripadnici Hamasa ispalili oko 3.350 raketa iz područja Gaze. Također, izraelska vojska je istakla kako je tokom vojne operacije u Gazi ubila najmanje 130 militanata. Tokom Hamasovih napada u Izraelu je ubijeno deset osoba uključujući i dvoje djece.

S druge strane, zdravstvene službe u Gazi saopćile su kako je tokom napada izraelskih vojnih snaga stradalo najmanje 212 osoba uključujući 61 dijete.