Ujedinjeni nacionalisti
9

Desničari najavljuju okupljanje na EU izborima, projekcije im ne idu u prilog

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Desničarske stranke, koje dijele protumigrantsku retoriku i želju da se što više ovlasti iz Brisela vrati nacionalnim državama, planiraju nakon izbora za Evropski parlament krajem maja osvnovati novi savez.

Šef italijanske Lige Matteo Salvini je vodeći zagovornik okupljanja desničarskih i euroskeptičnih snaga uoči evropskih izbora. Nova nacionalistička skupina u EU parlamentu, za koju se Salvini nada da će biti najbrojnija, bit će nazvana Evropski savez za narode i nacije.

Salvini je danas u Milanu, na konferenciji nazvanoj "Prema Evropi zdravog razuma", ugostio predstavnike Alternative za Njemačku (AfD), Danske narodne stranke i Finske stranke.

Čelnik AfD-a Jörg Meuthen je na društvenoj mreži Twitter objavio da su zajednički postavili temelje za "novu, veliku parlamentarnu skupinu". Najavio je da će u novu skupinu u EU parlamentu odmah ući najmanje deset stranaka.

Špekuliše se da bi im se mogla priključiti i Marine Le Pen i njena stranka Nacionalno okupljanje, Viktor Orban i Fidesz, kao i poljska vladajuća stranka Pravo i pravda.

Prema projekcijama bi svi zajedno mogli imali blizu 100 eurozastupnika, što je manje nego što projekcije predviđaju socijalistima ili liberalima.