{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Dodik dogovorio saradnju s ultradesničarima u Austriji i separatistima u Italiji

Klix.ba
11.2.2019. u 16:14
162
394
Dodik dogovorio saradnju s ultradesničarima u Austriji i separatistima u Italiji
162
Dodik dogovorio saradnju s ultradesničarima u Austriji i separatistima u Italiji
Foto: SRNA
Predstavnici SNSD-a, Slobodarske partije Austrije i italijanske Sjeverne lige dogovorili su danas u Beču da ove tri stranke intenziviraju saradnju, posebno u okviru međusobne podrške u pogledu proširenja EU, migrantske krize i zaštite evropskih vrijednosti, kao i u ekonomsko-socijalnoj oblasti.
Na sastanku su učestvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, zastupnik Slobodarske partije Austrije u gradskom parlamentu Beča Maximlian Kraus, šef Kluba zastupnika Slobodarske partije u Saveznom parlamentu Austrije Johann Gudenus, gradonačelnik italijanskog grada Karijano Lageta i kandidat Sjeverne lige na predstojećim izborima za Evropski parlament Dante Cattaneo, poslanik u parlamentu i zamjenik predsjednika Sjeverne lige u pokrajinskom parlamentu Lombardije Andrea Monti.

U Beču će danas biti održan i sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika Slobodarske partije Austrije Heinz Christian Strache, rečeno je Srni u SNSD-u.

Treba napomenuti da je Sjevernu Ligu 1991. osnovao Umberto Bossi i u to doba stranka je zagovarala otcjepljenje sjevera Italije i optuživala Rim da potkrada bogati sjever.

Matteo Salvini je preuzeo stranku 2013., pa se sprijateljio sa strankama krajnje desnice, francuskim Nacionalnim frontom i nizozemskom protuislamskom Strankom slobode. Obećao je Italiju izvući iz eurozone kada dođe na vlast, a Europsku uniju nazivao je birokratskom diktaturom.

Slobodarska stranka u Austriji slovi za ultradesničarsku stranku, a predvodi je vicekancelar Heinz Christian Strache.

Lider radikalne desničarske Slobodarske stranke Austrije poznat je po tome što je otvoreno podržao secesionističku politiku usmjerenu protiv očuvanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao i Milorada Dodika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: