Švicarska
0

Deportacija stranih kriminalaca

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Švicarskoj se sutra održava referendum o prijedlogu da se stranci koji počine krivično djelo automatski deportuju iz zemlje.

Predlagač, desničarska Narodna stranka (SVP) tvrdi da su stranci proporcionalno više upleteni u kriminalne radnje.

Stranci čine 23 odsto stanovništva u Švicarskoj i to je najveći procenat u Evropi. Kako se državljanstvo ne dobija automatski mnogi stranci rođeni su, zapravo, u Švicarskoj.

Automatsko protjerivanje slijedi za krivična djela od ubistva do laganja za dobijanje socijalne pomoći.

Prema istraživanju javnog mnjenja, 58 odsto birača odobriće mjere, dok će 31 odsto glasati protiv.

Cilj referenduma je automatska deportacija svih stranih kriminalaca za krivična djela od ubistva do pljačke, čim su pušteni iz zatvora. Svi stranci za koje se utvrdi da su lagali u vezi sa dobijanjem socijalne pomoći ili za dobijanje pomoći za nezaposlene biće protjerani i neće moći ući u zemlju narednih 20 godina.

Vlada je već izrazila zabrinutost zbog ovih prijedloga i upozorila da će to dovesti do prekida bilateralnih sporazuma sa EU. Vlada je predložila kompromisnu verziju koja će obavezati vlasti da ispitaju svaki slučaj protjerivanja pojedinačno.
Ukoliko birači podrže ovaj prijedlog Švicarska će u tom slučaju imati jedan od najstrožih zakona o deportaciji, a ima mišljenja da bi se njime prekršila Evropska konvencija o ljudskim pravima i da bi time strancima bila upućena poruka da od sada jedni zakoni važe za njih, a drugi za Švajcarce.

Švicarska je oblijepljena plakatima kojima se podržava protjerivanje stranaca, a na kojima se određenim nacionalnostima pripisuje sklonost određenim prekršajima - "Ivan siluje, Izmir neopravdano dobija socijalnu pomoć, Detlef napastvuje djecu". 

SVP je odlučio da i ovaj put uvede "oštre" plakate, koji su korišteni tokom izbora 2007. godine na kojima se vidi kako stado bijelih ovaca udara jednu crnvu ovcu i tjera je sa nacionalne švajcarske crveno-bijele zastave, piše "Independent". 

Zvaničnici UN opisali su postere SVP-a kao "rasističke" kada su korišteni 2007. godine. 

Stranka je odlučila da i ovaj puta nastavi u istom stilu pa se na jednom plakatu vidi bradati muškarac sa srebrnim lancem oko vrata. "Faruk B. je ubica, treba li mu odobriti švicarsko državljanstvo?" piše na plakatu.

SVP je prije oko godinu dana organizovala sličan referendum o kontroverznoj zabrani gradnje minareta.
Uprkos međunarodnim kritikama Švicarske oko zabrane gradnje minareta SVP je istrajna u svojoj namjeri i da protjera "strane kriminalce".

"Svi su upozoravali zbog mogućih međunarodnih tenzija zbog zabrane gradnje minareta i šta se dogodilo, ništa", rekla je listu "Independent" Silvija Bar, generalni sekretar partije.