Svijet
0

Dennis Rodman želi Nobelovu nagradu za mir

Klix.ba
Dennis Rodman (Foto: AFP)
Dennis Rodman (Foto: AFP)
Nekadašnji košarkaš Chicago Bullsa, Dennis Rodman, smatra da bi se trebao kandidovati za Nobelovu nagradu za mir, zbog svog susreta sa sjevernokorejskim vođom Kimom Jong-unom.

Rodman je u nedavnom intervjuu čestitao Kimu Jong-unu za suzdržanost. "Činjenica je da on nije bombardovao nikoga kome je prijetio. Ni Južnu Koreju, ni Havaje, nikoga", rekao je Rodman.

Rodman smatra da je Jong-unova privrženost sportu ono što će premostiti jaz između SAD-a i Sjeverne Koreje.

"Sve što znam je da mi je Kim rekao da ne želi rat sa Amerikom. On samo želi razgovarati o košarci sa Obamom. Nažalost, Obama ne želi imati ništa s njim. Pitam, gospodine predsjedniče, kakva je šteta od jednostavnog telefonskog poziva? Ovo je novo doba, čovječe. Hajde, Obama, približi se Kimu i budite prijatelji", rekao je Rodman.

U prijateljstvu sa Jong-unom, Rodman sebe vidi kao mirotvorca koji zaslužuje najveće moguće priznanje, Nobelovu nagradu za mir.

"Moja misija je da razbijem led između neprijateljskih zemalja. Zašto je meni ostavljeno da izgladim stvari, ne znam. Održavanje sigurnosti nije moj posao, već posao crnca (Obame). Kažem vam, ukoliko ne završim među prva tri kandidata za narednu Nobelovu nagradu za mir, nešto zaista nije uredu", kaže Rodman.

Rodman je već zatražio od Kima Jong-una da mu "učini uslugu" i oslobodi Kennetha Baea, korejsko-američkog misionara koji je vodio turiste u Sjevernu Koreju, a koji je osuđen na 15 godina teške robije zbog optužbi da planira zbaciti vladu.

Rodmanovi odnosi sa Sjevernom Korejom nisu prekinuti i on planira novo putovanje već narednog mjeseca. "Samo ću odmarati, igrati košarku i možda otići na odmor sa Kimom i njegovom porodicom", rekao je.