Svijet
0

Dennis Rodman opet otišao u posjetu "prijatelju" Kimu

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Bivša zvijezda NBA lige, Dennis Rodman, rekao je u utorak da je krenuo u još jednu posjetu Pjongjangu kako bi se sastao sa svojim "prijateljem", sjevernokorejskim liderom Kimom Jong-unom, ali je odbio reći da li će se vratiti zajedno sa zatvorenim američkim državljaninom.

Korejsko-američki državljanin Kenneth Bae (44) zatvoren je u Sjevernoj Koreji od novembra, a Rodman je prošle sedmice rekao da bi mogao tražiti njegovo oslobađanje.

Međutim, govoreći pred novinarima na aerodromu u Pekingu, Rodman je rekao da nije ništa obećao u vezi Baea, javlja agencija AFP.

"Sastat ću se sa svojim prijateljom Kimom, maršalom, kako bi osnovali veliku košarkašku ligu. Samo želim da održavam komunikaciju", rekao je Rodman.

U posjeti prije šest mjeseci, ekstravagantni Rodman se proglasio "doživotnim prijateljem" autoritarnog vođe.

Mnogi američki komentatori ismijavaju Rodmana zbog čestih posjeta Sjevernoj Koreji u vrijeme kada se zategnute tenzije zbog lansiranja raketa i nuklearnih testiranja Kimovog izoliranog režima.

Kim je veliki fan košarke i kluba Chicago Bulls, u kojem je Rodman osvojio tri NBA titule zajedno s Michaelom Jordanom u 1990-im.