Katastrofa u Meksičkom zalivu
0

FOTO+VIDEO / Demonstranti se polijevali naftom pred pumpom BP-a u New Yorku

Sarajevo-x.com
I dva dana nakon što je British Petroleum započeo rizična nastojanja da potpuno zaustavi šikljanje nafte u Meksičkom zaljevu zvaničnici firme odbijaju reći hoće li taj njihov pokušaj konačno zaustaviti najgoru naftnu katastrofu u istoriji SAD-a i kada.

U međuvremenu, američki predsjednik Barack Obama posjetio je plaže u Louisiani kako bi se sam uvjerio u nastalu štetu, te pokušao dati doprinos u kontroli situacije.

"Mediji su se možda umorili od ove priče, ali ne i mi. Želim vam poručiti da smo uz vas i da ćemo poduzeti sve što je potrebno da kroz ovu krizu prođemo sa što manje posljedica", poručio je Obama.

Pokušaj potpunog zaustavljanja šikljanja nafte počeo je BP u srijedu zatvarajući izvor šikljanja prvenstveno blatom i cementom, no čini se kako to nije polučilo značajniji rezultat.

Ipak, šikljanje su u nekoliko navrata uspijevali zaustaviti, no nafta bi potom opet nastavila istjecati u more.

Pod pritiskom američkog Kongresa BP je morao osigurati video prenos onoga što se dešava pod vodom. Samo u četvrtak više od milion ljudi je gledalo taj video.

Prema riječima stručnjaka, neizvjesno je hoće li se i kada stanje u Meksičkom zalivu vratiti u normalu. Ono što se zna jeste da su posljedice katastrofalne, piše Daily Mail.

Dok iz kompanije BP čine sve kako bi zaustavili dalju katastrofu i istjecanje nafte veća grupa demonstranata, umjetnika i aktivista, okupila se u petak ispred njihove pumpe na Manhattanu. Polijevali su se naftom pozivajući BP na odgovornost i apelujući da se spriječi eko dalja ekološka katastrofa.