Tražili prekid vatre
132

Demonstranti opkolili kanadskog premijera u restoranu: "Sram te bilo, imaš krv na svojim rukama"

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Oko 100 policajaca poslano je u restoran u kojem je večerao kanadski premijer Justin Trudeau kasno u utorak nakon što je oko 250 propalestinskih demonstranata opkolilo restoran.

Dvojica muškaraca uhapšena su, jedan zbog navodnog napada na policajca, a drugi zbog ometanja, dok su demonstranti prozivali Trudeaua, mahali palestinskim zastavama i zahtijevali od premijera da pozove na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

"Sram te bilo, imaš krv na svojim rukama", govorili su neki od demonstranata.

Policija je uspješno izvukla Trudeaua iz restorana oko 22 sata po lokalnom vremenu i on nije povrijeđen.

Trudeau je ranije pozvao Izrael na maksimalnu suzdržanost radi zaštite civila dok izraelske snage nastavljaju s napadima diljem Gaze.

"Čujemo svjedočanstva ljekara, članova porodice, preživjelih, djece koja su izgubila roditelje. Svijet svjedoči tome, ubijanju žena i djece, beba", rekao je Trudeau.

Trudeau je također pozvao Hamas da prestane koristiti Palestince kao "živi štit", ali su jevrejski čelnici oštro osudili premijerove izjave.

Michael Levitt, predsjednik i glavni izvršni direktor skupine za prava Jevreja The Friends of Simon Wiesenthal Centre, rekao je da su Trudeauove "nepromišljene optužbe duboko zabrinjavajuće" jer su Jevreji "uzdrmani sedmicama rastućeg antisemitizma" u Kanadi.