Delegaciju nazvali "lažnom"
0

Demonstranti gađali jajima delegaciju sirijske opozicije

FENA
Oko stotinu demonstranata spriječilo je danas članove delegacije jedne sirijske opozicione grupe da uđu u zgradu Arapske lige u Kairu, gađajući ih jajima, uz optužbe da tajno sarađuju s režimom sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

Četveročlana delegacija Sirijskog nacionalnog koordinacionog komiteta trebalo je da se sastane s Nabilom Elarabijem, generalnim sekretarom te organizacije, uoči njenog vanrednog sastanka u subotu, na kome će se raspravljati o nastavku nasilja nad demonstrantima u Siriji.

"Ova delegacija je potpuno lažna. Oni žele dijalog zarad režima i njegovog opstanka... Bacili smo na njih jaja i oni su otišli. Ne želimo pregovore sa sirijskim režimom. Zahtijevamo njegov pad", rekao je jedan od demonstranata u Kairu.

Reuters javlja da je jedan član delegacije ipak uspio ući u zgradu Arapske lige.

Sirijski nacionalni koordinacioni komitet pojedini Sirijci smatraju previše popustljivim jer je spreman na dijalog sa sirijskim vodstvom, prenio je Tanjug.

Za razliku od ove opozicione grupe, Sirijski nacionalni odbor, koji je formiran u Turskoj u oktobru, odbacuje svaki kontakt s režimom dok traje nasilje u zemlji.

Vlada predsjednika Bašara el-Asada prošle nedjelje je prihvatila mirovnu inicijativu Arapske lige, koja predviđa potpunu obustavu nasilja, oslobađanje zatvorenika i povlačenje vojnika s ulica kako bi se započeo nacionalni dijalog. Međutim, sirijske snage su od tada ubile više od 60 civila.

Grupa demonstranata već sedmicama boravi ispred sjedišta Arapske lige u Kairu, zahtijevajući od regionalnih lidera odlučniju akciju protiv sirijskog predsjednika.

Prema podacima UN-a, u nasilju sirijskih snaga nad demonstrantima, koji protestiraju protiv Asadovog režima od sredine marta, ubijeno je više od 3.500 ljudi.