Ispred sjedišta Arapske lige
0

Demonstranti postavili mrtvačke pokrove na ulicama Kaira

FENA
Arapska liga
Arapska liga
Egipatski demonstranti su postavili mrtvačke pokrove ispred sjedišta Arapske lige u Kairu u subotu u znak hiljade poginulih osoba u sirijskom ustanku i kako bi potakle arapske vlade da djeluju protiv Asada.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad pojačao je vojne operacije na demonstrante uprkos mirovnom planu kojeg je potpisao 2. novembra. Njegovi protivnici se nadaju da će Arapska liga suspendovati članstvo Sirije.

Diplomati, koji će učestovati na vanrednom sastanku Lige u subotu, kažu da je najvjerovatniji ishod sastanka oštrija osuda i zahtjev da Sirija dozvoli strane posmatrače, ali da neće suspendovati članstvo Sirije.

Izvještaj UN-a kaže da je 3.500 osoba ubijeno od početka ustanka protiv Asada i njegovog režima, prenosi Reuters.

Dok se arapski ministri vanjskih poslova okupljaju u Kairu, oko 100 demonstranata uzvikivalo je "Bašar će otići, Sirija će biti slobodna" i mahali su zastavama i transparentima na kojima je pisalo: "Narod želi međunarodnu zaštitu".

"Bašar je krvnik kojem je suđeno da doživi neupjeh. Mi smo ovdje da spasimo braću i sestre u Siriji koja gine svaki dan", rekla je demonstrantica Safa Jusef, 25-godišnja studentica iz Jemena.

Tajser Bajrs, aktivist sirijske opozicije koji je pobjegao za Egipat prije pet mjeseci kaže da se ipak nada da će Arapska liga zamrznuti članstvo Sirije.

"Revolucija će pobijediti na kraju. Sigurni smo u to", rekao je on.