SAD
0

Demokrati smanjili prednost republikanaca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najnovija ispitivanja raspoloženja američkih birača pokazuju da su demokrati, nekoliko dana prije kongresnih izbora 2. novembra, smanjili prednost koju imaju opozicijski republikanci, ali nedovoljno da izbjegnu poraz.

Prema prosjeku pet nacionalnih anketa provedenih od sredine do kraja oktobra, koji u subotu objavljuje CNN u svojoj "anketi nad anketama", 48 posto vjerovatnih birača odlučit će se za republikanskog kandidata za Kongres, a 44 posto kaže da će glasati za demokrata.

Prosjek je izračunat na temelju pet posljednjih nacionalnih anketa Instituta Gallup, sedmičnika Newsweek, TV mreže CBS i dnevnika The New York Times, instituta McClatchy-Marist i novinske agencije Bloomberg, u kojima je ispitano oko 4.500 vjerojatnih birača.

Republikanska četiri postotna boda prednosti nad demokratima oštar su pad u odnosu na osam posto prednosti koju su imali u posljednjoj anketi CNN-a prošle sedmice. Manja razlika može odražavati promjenu mišljenja glasača, pogotovo među neodlučnim biračima koji se opredjeljuju uoči samih izbora.

Metodom generičkog glasanja ispitanika se pita bi li glasao za demokrata ili republikanca u svom kongresnom izbornom okrugu, bez imenovanja posebnog kandidata.

Tu metodu u anketama koriste mnoge organizacije za ispitivanja mišljenja javnosti u SAD-u. U bici za kontrolu u Kongresu generički glasački listić je nedvojbeno najgledaniji birački pokazatelj, ali ne i jedini.