SAD
0

Demokrate sve lošije stoje u anketama

SRNA
Ankete u SAD, kako se približavaju izbori, sve manje idu u prilog demokratama koji bi prema predviđanjima vrlo lako mogli izgubiti kontrolu nad Kongresom.

Anketa "USA Todaya" i "Gallupa" pokazuje da su glasači danas čak i manje zadovoljni stanjem stvari u zemlji nego što su bili 1994. i 2006. godine, kad su stranke na vlasti, jednom demokrate, a drugi put republikanci, izgubili većinu u Kongresu.

Prema novoj anketi, 49 odsto glasača tvrdi da namjerava glasati za republikance, a samo 43 odsto za demokrate.

Dvije trećine republikanskih glasača navode da su "ekstremno motivisani" da izađu na izbore, što je slučaj kod manje od pola demokratskih birača.

Ipak, rezultati nove ankete ne daju ni republikancima prostora za odmor.

Nezadovoljstvo birača ne proizlazi toliko iz bijesa prema trenutno vladajućoj stranci, nego iz nezadovoljstva prema stranačkoj pripadnosti, a čak 75 odsto ispitanika reklo je da bi Kongres bio "bolji" s novim članovima.

Među glasačima koji tvrde da će 2. novembra glasati za republikance, gotovo polovina je motivisana željom za svrgavanjem demokrata, ali gotovo dvostruko je veći broj onih koji bi radije glasali za nekog novog nego za trenutne republikanske predstavnike u Kongresu.