Veliki uspjeh za Bidena
25

Demokrate osigurale kontrolu nad Senatom nakon pobjede u Nevadi

B. H.
Senatorica  Catherine Cortez Masto (Foto: EPA-EFE)
Senatorica Catherine Cortez Masto (Foto: EPA-EFE)
Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom nakon što je demokratska senatorica Catherine Cortez Masto pobijedila na reizboru u Nevadi.

Ipak, republikanci su ostali blizu osvajanja kontrole nad Zastupničkim domom američkog Kongresa dok su nastavlja brojanje glasačkih listića.

Cortez Masto tijesno je pobijedila republikanskog protukandidata Adama Laxalta, bivšeg glavnog državnog advokata kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Trump, prenosi CNN.

S pobjedom Masto i nakon demokratskog senatora Marka Kellyja koji je ponovno dobio izbore u Arizoni kasno u petak, demokrati će kontrolirati najmanje 50 mjesta u Senatu, a potpredsjednica Kamala Harris će donositi prevagu u glasanjima. Senat je podijeljen 50-50 između demokrata i republikanaca. Novoizabrani Senat položit će zakletvu 3. januara.

Ako bi demokratski senator Raphael Warnock pobijedio u drugom krugu izbora u Georgiji 6. decembra protiv republikanskog protukandidata Herschela Walkera, to bi povećalo omjer u korist demokrata na 51-49.

Demokratski senatori Joe Manchin u Zapadnoj Virginiji i Kyrsten Sinema u Arizoni su "swing" glasovi koji su blokirali ili odgodili neke od Bidenovih glavnih inicijativa, uključujući proširenje nekih socijalnih programa.

Ali s 51 demokratskim mjestom u nadolazećem Kongresu, Manchinov i Sinemin utjecaj bio bi znatno oslabljen.

Još se ne zna koja će stranka sljedeće dvije godine imati većinu u američkom Zastupničkom domu. Republikanci su i dalje u prednosti. Demokrate su u jučer iznenadili pobjedom u 3. kongresnom okrugu Washingtona, gdje je demokratska kandidatkinja Marie Gluesenkamp Perez pobijedila Joea Kenta kojeg je podržavao Trump.

Moglo bi proći nekoliko dana prije nego što bude poznat ishod utrka u Zastupničkom domu i nakon kojih će biti jasno koja će stranka kontrolisati ovu instituciju.