Svijet
137

De Nirova posjeta Sarajevu privukla pažnju svjetskih medija: Guardian objavio detalje razgovora "Kafa sa..."

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Holivudski glumac Robert De Niro je tokom boravka u Sarajevu u okviru Sarajevo Film Festivala i programu nazvanom "Kafa sa..." kritikovao republikanskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa te dodao kako se nije trebao kandidirati za lidera zemlje.

De Niro je kritikovao republikanskog kandidata zbog izjava da je predsjednik SAD-a Barack Obama osnovao terorističku organizaciju Islamska država uz pomoć njegove protivnice, demokratkinje Hillary Clinton. Trump je kasnije kazao da je njegova izjava bila sarkastična.

De Niro, koji je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine primio nagradu Počasno Srce Sarajeva povodom 40. godišnjice filma "Taksista" opisao je imenovanje Trumpa za predsjednika kao potpuno suludo, prenosi The Guardian.

"Ne znam, potpuno je suludo da ljudi kao što je Donald Trump budu na nekim pozicijama gdje ne trebaju biti. Neka nam je Bog na pomoći", izjavio je De Niro upoređujući Trumpa s likom mentalno nestabilnog Trevisa iz filma "Taksista" koji govori potpuno ludo, a njegov govor publika u Narodnom pozorištu u Sarajevu je dočekala aplauzom.

Glumac je kazao da Trump krivi američke medije za uzimanje mnogih njegovih komentara iz konteksta.

U Sarajevu je De Niro potvrdio kako je bio zainteresiran i za ulogu u prvom dijelu tog kultnog filmskog serijala "Kum", da je išao i na audiciju, ali uloga je na kraju pripala Al Paćinu.

"Nisam bio ljut na Al Paćina. Svi su znali da ga je Francis Ford Coppola želio za tu ulogu", kazao je De Niro.

De Niro je osnivač Tribeca filmskog festivala, pokrenutog nakon napada na New York i Washington 11. septembra kako bi se pokazao umjetnički otpor nasilju i teroru.

Pored Guardiana i BBC je pisao o dolasku slavnog glumca u glavni grad BiH i detalje koji su pripremili sarajevski taksisti, tako što su De Nirove postere izlijepili po svojim automobilima, aludirajući na njegov film "Taxi".