Svijet
0

Davutoglu: Turska podržava dijalog Beograda i Prištine

FENA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je u petak da Turska podržava dijalog Beograda i Prištine, ali i napomenuo da "mnogo pažnje posvećuje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova".

"Podržavano dijalog između Beograda i Prištine u Bruxellesu. Turska je spremna da pripomogne gdje god da je moguće", rekao je Davutoglu poslije razgovora s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i ministrom vanjskih poslova Enverom Hodžajem, prenio je AFP.

"Ukoliko budemo pozvani da pružimo podršku, spremni smo da doprinesemo da mir može da vlada Balkanom", dodao je šef turske diplomatije.

Turski ministar rekao je i da Ankara "mnogo pažnje posvećuje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova".

"Ne želimo paralelne strukture na Kosovu i želimo da ono vrši suverenitet na čitavoj svojoj teritoriji", prenijela je Davutogluove riječi francuska agencija.

Upitan zbog čega veći broj bliskoistočnih zemalja nije priznao Kosovo kao nezavisnu državu, Davutoglu je kazao da očekuje da bi političke i društvene promjene u pojedinim arapskim zemljama mogle da budu pozitivne po Prištinu, naveo je AFP.

"Dešavaju se historijske reforme. Zahtjev je da režimi budu mnogo odgovorniji i otvoreniji. Nadam se da će posljednja dešavanja imati pozitivan odraz na njihovu politiku prema Balkanu", rekao je Davutoglu.

Turski ministar je na diplomatskoj turneji po Balkanu, tokom koje će, pored Prištine, posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Rumuniju, navodi AFP.