Regija
0

Tadić: Odnosi Srbije i Hrvatske su veoma važni

FENA
Boris Tadić (Foto: Reuters)
Boris Tadić (Foto: Reuters)
Srbijanski predsjednik Boris Tadić ocijenio je u ponedjeljak u Pragu da su neka stajališta koja su iznijeli hrvatska premijerka Jadranka Kosor i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić "apsolutno neprihvatljivi" te da su odnosi Srbije i Hrvatske iznimno važni i da se treba vratiti dijalogu, a ne ih remetiti ih neodmjerenim izjavama.

Kako je prenijela agencija Tanjug, Tadić, koji je u posjetu Pragu, na pitanje da prokomentira najnovije zahlađenje odnosa između Beograda i Zagreba, rekao je kako su za njega neke izjave koje su iznijeli hrvatska premijerka Jadranka Kosor i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić apsolutno neprihvatljive.

"Odnosi između Srbije i Hrvatske su previše važni da bi se neodmjerenim izjavama smjeli dovoditi u pitanje", istaknuo je Tadić. Ti su odnosi, dodao je, "od najvećeg značenja za stabilnost jugoistočne Europe".

"Moramo se vratiti dijalogu, moramo rješavati konkretne probleme i graditi najbliže moguće prijateljstvo između srpskoga i hrvatskog naroda, između Srbije i Hrvatske", rekao je srbijanski predsjednik te istaknuo kako je s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem učinio mnogo da se odnosi dviju države podignu na najvišu razinu te da se tako mora i nastaviti.

U razgovorima sa srbijanskim predsjednikom češki predsjednik Vaclav Klaus izrazio je potporu svoje zemlje Srbiji na njezinu putu k europskim integracijama. Istaknuo je kako Europska unija (EU) na tom putu ne bi trebala Srbiji postavljati uvjete koji nisu vrijedili za druge države te dodao da će Češka pomoći Srbiji u procesu približavanja Uniji. Klaus je rekao kako smatra da za Srbiju trebaju vrijediti jednaki uvjeti kao za sve druge zemlje kandidate za članstvo u EU-u te da joj se ne trebaju postavljati uvjeti koje drugi nisu imali.

Srbijanski predsjednik rekao je kako Srbija želi postati članica EU-a te kako je jasno da se to ne može dogoditi 'sutra', nego kada završe s reformama. Dodao je da će ulazak Srbije u EU pridonijeti stabilnosti "za sve zemlje zapadnog Balkana, a samim tim i za zemlje Unije".

Tadić je ponovio kako, dok je on predsjednik, Srbija neće priznati neovisnost Kosova te kako ne vjeruje ni da će poslije njega netko to učiniti. Dodao je da "Beograd želi dijalog s Prištinom i prihvaća Eulex u statusno neutralnoj funkciji" te kako ne može prihvatiti ukidanje institucija na sjeveru Kosova jer su one važne za narod koji ondje živi.