Svijet
1

Davutoglu: Prijateljstvo turskog i egipatskog naroda je trajno

Anadolija
Ahmet Davutoglu  (Foto: Anadolija)
Ahmet Davutoglu (Foto: Anadolija)
Turska i Egipat, kao dvije velike snage u regiji, uvijek su se uzajamno poštovale, a stav koji je Turska zauzela prema dešavanjima u Egiptu, ne može uticati na duboko prijateljstvo sa egipatskim narodom i državom, kazao je danas ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, prije polaska u Katar.

Davutoglu je istakao da je stav turske vlade da poštuje volju egipatskog naroda, podsjetivši da je narod te zemlje u posljednjem stoljeću po prvi put imao pravo da na poštenim, višestranačkim i transparentnim izborima izabere svoga predsjednika. On je dodao da su ti izbori možda po prvi put istakli volju egipatskog naroda.

"Prijateljstvo između turskog i egipatskog naroda je vječno, a krize su prolazne. Egipat je okosnica regije i arapskog svijeta. Stabilnost Egipta znači stabilnost regije", istakao je Davutoglu, komentarišući današnje obostrano opozivanje ambasadora, koje su inicirale egipatske vlasti.

Šef turske diplomatije je podsjetio da je i ranije turski ambasador u Kairu bio pozivan na savjetovanje, ali je vraćan na dužnost.

"Danas, prvi put od vojnog udara koji se desio 3. avgusta, prelazna vlada koja je na čelu Egipta donijela je ovakvu odluku i saopštila nam je. Mi smo odgovorili istom mjerom. To odgovara načelima koje mi imamo i branimo. Ali jedno smo uvijek isticali i nastavićemo isticati: Prijateljstvo između Turske i Egipta je vječno. Ovi dani će proći, a na čelo Egipta doći će neko ko će poštovati volju naroda, a tada ćemo tursko-egipatske odnose unaprijediti i više", poručio je Davutoglu.

Ministar vanjskih poslova Turske Davutoglu kazao je kako je u jutarnjim satima saznao da je Egipat ambasadora Turske u toj zemlji Huseyina Avnija Botsalija proglasio "personom non grata". On je dodao kako nije htio govoriti o tome dok vijest ne bude potvrđena.

"Među državama mogu postojati krize, ali te krize treba prevazilaziti poštujući principe diplomatije", rekao je Davutoglu.