|

Davutoglu: Erdoganova izjava o Kosovu nije bila uvreda

Davutoglu: Erdoganova izjava o Kosovu nije bila uvreda
1
F
FENA
13.1.2014. u 10:21
86
komentara
1

dijeljenja
Davutoglu: Erdoganova izjava o Kosovu nije bila uvreda Recep Tayyip Erdogan
Šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu rekao je da se Ankara neće ispričati Srbiji zbog izjave premijera Recepa Tayyipa Erdogana "Turska je Kosovo i Kosovo je Turska", jer u njoj nije bilo uvrede već samo pozitivnih osjećanja.
Davutoglu je u intervjuu za Blic, organiziranom na poziv Ankare da bi se razjasnila sporna Erdoganova rečenica izgovorena u Prizrenu prošle godine, istaknuo da premijerovo spominjanje Kosova nije bilo političke prirode, niti je predstavljalo ispoljavanje ekspanzionističke politike.

"U pitanju je kulturna definicija. Kad na turskom jeziku kažete da je 'Kosovo njegova druga zemlja', to ukazuje na kulturnu bliskost. Iskreno se nadam da bi ovo trebalo biti dovoljno da pokažemo naše dobre namjere prema srpskoj vladi i narodu", objasnio je Davutoglu i dodao da se "jedna mala rečenica ne bi smjela vaditi iz konteksta cijelog govora", prenio je Tanjug.

Davutoglu smatra da je iz tog govora mnogo važnija Erdoganova rečenica: "Turska je podjednako bliska sa svim narodima na Balkanu".

Šef turske diplomacije je naglasio da teritoriji Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine nisu dijelovi Turske i da oni ništa na tu temu nisu ni tvrdili.

"Tvrdimo da postoje samo zajedničke emocije i samo pozitivan stav prema Srbiji", kaže šef turske diplomacije.

"Kad bi predsjednik Tomislav Nikolić došao u Istanbul i rekao 'ovo je moj grad' mi bismo mu aplaudirali i ne bismo ni pomislili da pokazuje ekspanzionističke namjere prema Turskoj", tvrdi Davutoglu.

Blic podsjeća da su odnosi između Turske i Srbije zahladili poslije Erdoganove izjave "Turska je Kosovo i Kosovo je Turska", za koju je srbijanski predsjednik Nikolić rekao da je ratnohuškačka i "agresija bez oružja" te je zatražio ispriku.

Davutoglu je odnose s vladom Srbije i predsjednikom Nikolićem, kao i prethodnim predsjednikom Borisom Tadićem opisao kao odlične, naglasivši da je "glavni uspeh u vanjskoj politici Turske popravljanje i razvoj odnosa sa Srbijom".

"Bio je ogroman uspeh nadići ono što se događalo devedesetih godina zbog rata u Bosni i na Kosovu. Mnogi su mislili da su dvije vlade na suprotnim stranama...Suprotno situaciji iz devedesetih, odnosi između Srbije i Turske su postali kičma stabilnosti Balkana", ocijenio je Davutoglu.

On je rekao i da je Erdogan u Prištini jasno istaknuo da Turska ne pravi razliku između etničkih i vjerskih grupa na Balkanu i da je rečenicu "Kosovo je Turska" mogao da izgovori i u Beogradu, jer "Turska ima isti osjećaj zajedničke sudbine i emocija prema svim balkanskim narodima".
Prijavi grešku


Komentari (86)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...