Svijet
0

Davutoglu poručio: Mir u Turskoj niko neće narušiti, naći ćemo krivce za napad

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Turska je najavila da će poduzeti sve mjere kako bi zaštitili svoje građane i kako ne bi dozvolili da ponovo dođe do napada, kakav se desio u provinciji Reyhanli, u blizini granice sa Sirijom, gdje je u napadu automobilima bombama poginulo više od 40, a najmanje 100 osoba povrijeđeno

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je obećao da će odgovorni za napada biti uhvaćeni i dodao da će se razjasniti sve okolnosti i da "neće biti pitanja bez odgovora".

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Muammer Guler izjavio je da su otkrivene osobe koje se dovode u vezu s napadom i da je utvrđeno da su povezane sa organizacijama odanim sirijskom režimu i tamošnjim obavještajnim agencijama.

Podsjetimo, Turska snažno podržava opozicione snage u Siriji i jedan je od najglasnijih kritičara režima sirijskog predsjednika Bashara al-Asada.

Davutoglu je izjavio da "nije slučajno" to što su se napadi dogodili u trenutku kada su diplomatski napori za rješavanje sirijske krize postali sve intenzivniji.

"Mnogi žele sabotirati i narušiti mir u Turskoj, ali to nećemo dopustiti", kazao je Davutoglu, dodavši da uprkos bombaškom napadu smatra da nije potreban hitan sastanak NATO-a.

Kako izvještava BBC, napad je za cilj imao da poveća tenzije između Turaka i sirijskih izbjeglica, a, navodno, nakon bombaških napada u Reyhanli Turci su napali nekoliko sirijskih izbjeglica. B

Britanska medijska kuća navodi i to da je turski premijer Recep Tayyip Erdogan oduvijek podržavao sirijsku opoziciju, ali se nije miješao u građanski rat. No, nakon ovih napada za Tursku će biti veoma teško da se distancira od konflikta u susjednoj zemlji.