Davutoglu: Kampanja protiv francuskog kolonijalizma

F
FENA
19.12.2011. u 14:04
0
4
Davutoglu: Kampanja protiv francuskog kolonijalizma
0
Davutoglu: Kampanja protiv francuskog kolonijalizma Ahmet Davutoglu
Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da će njegova zemlja provesti kampanju na međunarodnoj sceni protiv "francuskog kolonijalizma", ukoliko parlament u Parizu usvoji zakon na osnvu koga će se kažnjavati oni koji demantuju postojanje genocida nad Jermenima koji je prije skoro 100 godina izvršen u Turskoj nad pripadnicima tog naroda.
Ministar Davutoglu je izjavio da treba "istražiti francuske zloupotrebe u Africi" i zaprijetio je da će Ankara početi da "govori o toj istini svuda u svijetu" ukoliko parlament u Parizu krajem nedjelje usvoji prijedlog spornog zakona. Njime je predviđena kazna zatvora do godinu dana i novčana kazna do 45.000 eura ukoliko neko demantuje postojanje genocida nad Jermenima, koji je izvršen 1915. godine u vrijeme raspada Otomanske imperije.

Jermeni tvrde da je tada ubijeno 1.500.000 pripadnika tog naroda i da je to bio genocid. U Ankari odbacuju te tvrdnje i kažu da je možda stradalo "nekoliko stotina hiljada Jermena", kao što su u tadašnjim građanskim nemirima takođe ginuli i Grci pa i sami Turci.

Ministar Davutoglu je, kako prenosi Anadolija, izrazio spremnost Turske da otvori svoje arhive kako bi historačari ispitali šta se stvarno dogodilo prije skoro 100 godina na prostorima današnje Turske.

Grenocid nad Jermenima dosad je, pored Francuske, priznalo još petnaestak zemalja u svijetu među kojima su Rusija, Švedska i Kanada.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: