U Turskoj kampanja protiv Francuske

F
FENA
19.12.2011. u 10:59
0
9
U Turskoj kampanja protiv Francuske
0
U Turskoj kampanja protiv Francuske Recep Tayyip Erdogan
U Turskoj je pokrenuta široka kampanja protiv Francuske čiji parlament bi krajem sedmice trebalo da usvoji zakon kojim će se kažnjavati oni koji opovrgavaju postojanje genocida nad Jermenima koji je prije stotinu godina izvršen na prostorima Turske.
"Ukoliko taj zakon bude usvojen, to će izazvati velike ekonomske štete. Francuska rizikuje da se suoči s bojkotom njenih proizvoda na turskom tržištu", ističe se u saopćenju Saveza komora za robnu razmjenu Turske, prenosi AFP.

U Turskoj posluje 960 francuskih firmi i robna razmjena između dvije zemlje je prošle godine dostigla 15 milijardi eura.

Parlament Francuske bi u četvrtak trebalo da usvoji zakon kojim se predviđa kazna zatvora do godinu dana i 45.000 eura za one koji demantuju postojanje genocida nad Jermenima.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je krajem prošle nedjelje u pismu predsjedniku Nicolasu Sarkozyju apelovao da zaustavi usvajanje tog zakona, u protivnom šteta će "biti nepopraviva u političkim, ekonomskim i kulturnim odnosima dvije zemlje".

U Ankari su najavili da će u tom slučaju povući svog ambasadora iz Pariza i to na neodređeno vrijeme.

Turska demantuje da je nad Jermenima 1915. godine i kasnije- u vrijeme raspada Otomanske imperije- ubijeno 1,5 milion Jermena i da je to bio genocid.

Francuska je jedna od petnaestak zemalja u svijetu koje su taj zločin zvanično okvalifikovale kao genocid, kao što to uporno tvrde Jermeni.


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: