Svijet
112

Davutoglu: Ako treba izgradit ćemo zračni most od Istanbula do Gaze

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon sastanaka u Parizu i Kataru, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu vratio se u Tursku, nakon što je odlučeno da će primirje između Izraela i Gaze biti produženo za 12 sati, javlja Anadolija.

"Tako je 12-satno primirje produženo za 24 sata. Razgovarao sam sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonom. Razgovarao sam i sa liderom Hamasa Halidom Meshalom, a Kerry je razgovarao sa Izraelom. Nakon razgovora, u 14 sati uspostavljeno je primirje na poziv UN-a. To je važan razvoj događaja za nas, jer sutra je Ramazanski bajram i naša palestinska braća moći će ga slaviti", rekao je Davutoglu.

On je otkrio da će biti stalno u kontaktu s obje strane, kako bi se primirje ponovo produžilo, dodavši kako se nada da se neće desiti ništa što bi ga prekinulo.

"Nastavit ćemo sa pregovorima kako bismo isplanirali daljnje korake. Ovo 24-satno primirje je svjetlo nade za buduće periode. Naš cilj je sada popraviti stanje u Gazi. Pripremili smo 17 tona pomoći u lijekovima i pregovaramo dalje, kako bismo to dostavili u Gazu. Isto važi i za pomoć u hrani. Razgovarao sam sa našim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom i složili smo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da umanjimo bol građanima Gaze. Ako treba, napravit ćemo zračni most od Istanbula do Gaze", poručio je šef turske diplomatije.

Davutoglu je istakao da će daljnji procesi biti na poboljšanju humanitarne situacije u Gazi, dostavljanju pomoći i napokon, uspostavljanju konačnog primirja.

Naglasio je da regionalni akteri također trebaju pokazati istu volju i trud kao Turska, Katar, SAD, Egipat i Palestina za uspostavljanje primirja.