Svijet
21

Hamas i Izrael nisu postigli dogovor o novom produženju primirja

Anadolija
Izraelski tenkovi ulaze u Gazu (Foto: EPA)
Izraelski tenkovi ulaze u Gazu (Foto: EPA)
Palestinski pokret Hamas je saopćio da ne postoji dogovor sa Izraelom o produženju primirja između dvije suprotstavljene strane, javlja Anadolija.

Ranije je Izrael saopćio da je izraelska vlada nakon 12 sati primirja produžila prekid vatre u Pojasu Gaze za još četiri sata.

Ipak, čelnici Hamasa napominju kako nije postignut dogovor o produženju primirja sa izraelskom stranom.

Inače, izraelska i palestinska strana pristale su na 12-satno humanitarno primirje na zahtjev Ujedinjenih nacija (UN) koje je započelo u subotu ujutro po lokalnom vremenu.

S druge strane, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je danas u Parizu izjavio da će Turska nastaviti sa naporima ka postizanju trajnog primirja u Gazi i zaustavljanju ubijanja nevinih civila među kojima ima žena i djece.

Tokom međunarodne konferenciji u Parizu, na kojoj se raspravlja o mogućnosti postizanja primirja između Izraela i Palestine, turski ministar vanjskih poslova je kazao da će Turska učiniti sve da se postigne primirje, posebno imajući u vidu nadolazeći Ramazanski bajram.

Inače, međunarodna konferencija posvećena razgovorima o mogućnosti postizanja primirja između Izraela i Palestine je počela danas u francuskoj prijestolnici Parizu.

Sastanku, kojem je domaćin francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, učestvuje turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, američki državni sekretar John Kerry, zatim ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Italije, Njemačke i Katara kao i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosno politiku Catherine Ashton.

Cilj sastanka je da se raspravlja o dosadašnjim prijedlozima za primirje kako bi se pronašlo najbolje rješenje za okončanje sukoba u Pojasu Gaze.

Inače, napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je izraelska vojska zvanično započela ofanzivu kodnog imena "Zaštitna linija". Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a već 17. jula izrael započinje kopneni napad.

Broj poginulih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan je na 1.000, a broj povrijeđenih oko 6.000.