Svijet
0

Međunarodna konferencija o Gazi u Parizu: Izrael u posljednjem momentu odbacio primirje

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je danas u Parizu izjavio da će Turska nastaviti sa naporima ka postizanju trajnog primirja u Gazi i zaustavljanju ubijanja nevinih civila među kojima ima žena i djece, javlja Anadolija.

Tokom međunarodne konferenciji u Parizu, na kojoj se raspravlja o mogućnosti postizanja primirja između Izraela i Palestine, turski ministar vanjskih poslova je kazao da će Turska učiniti sve da se postigne primirje, posebno imajući u vidu nadolazeće praznike Ramazanskog bajrama.

"Imajući u vidu nadolazeći Ramazanski bajram, Turska će dodatno pojačati diplomatske aktivnosti kako bi se se došlo do trajnog primirja. Od samog početka Turska je činila velike napore kako bi se zaustavili sukobi. Posljednjih nekoliko dana sa Johnom Kerryjem sam nekoliko puta razgovarao o ovom pitanju. Danas nastavljamo sa diplomatskim naporima. Ustvari, približili smo se postizanju primirja, ali ga je izraelska strana u posljednjem momentu odbacila. Nastavljamo sa naporima dok ne postignemo rješenje", rekao je Davutoglu.

Davutoglu je danas održao sastanak iza zatvorenih vrata sa Kerryjem i sa ministrom vanjskih poslova Katara Halidom Bin Muhammedom El-Atiyyem.

Inače, međunarodna konferencija posvećena razgovorima o mogućnosti postizanja primirja između Izraela i Palestine je počela danas u francuskoj prijestolnici Parizu.

Sastanku, kojem je domaćin francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, učestvuje turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, američki državni sekretar John Kerry, zatim ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Italije, Njemačke i Katara kao i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosno politiku Catherine Ashton.

Cilj sastanka je da se raspravlja o dosadašnjim prijedlozima za primirje kako bi se pronašlo najbolje rješenje za okončanje sukoba u Pojasu Gaze.

Na sastanku će se pokušati postići sedmodnevno primirje tokom Ramazanskog bajrama kao i dugoročno primirje između dvije strane.

Inače, napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je izraelska vojska zvanično započela ofanzivu kodnog imena "Zaštitna linija". Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a već 17. jula izrael započinje kopneni napad.

Broj poginulih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan je na 985, a broj povrijeđenih na 5.840.