Svijet
0

Davutoglu: Akcije Turske vojske bit će nastavljene

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Akcije koje su pokrenule turska vojska i policija protiv terorističke grupe "Islamska država" i pobunjenika iz redova Radničke partije Kurdistana bit će nastavljene, izjavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu.

"Akcije koje su počele danas bit će nastavljene. Veoma jasno kažem da ćemo preduzeti sve neophodne mjere da bismo zaštitili svoje granice", izjavio je Davutoglu.

On je napomenuo da će i najmanje kretanje koji predstavlja prijetnju za Tursku dovesti do najoštrije reakcije, prenio je AFP.

Davutoglu je rekao, što je u suprotnosti s nekim izveštajima, da njegova zemlja nije upozorila sirijske vlasti o vazdušnim napadima koji su izvršeni rano jutros na položaje džihadista u Siriji.

"Ovakve informacije su neosnovane", rekao je turski premijer.

On je dodao da je 297 lica osumnjičenih za povezanost sa terorističkim grupama uhapšeno danas u 13 provincija u Turskoj, a među njima 37 stranih državljana.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je udar na baze terorista na sjeveru Sirije bio "prvi korak" i takođe potvrdio da će akcije biti nastavljene.

Erdogan je rekao novinarima u Istanbulu da militantne grupe moraju položiti oružje ili će se "suočiti sa posljedicama".