Brisel
0

Daul kritizira Ashton zbog neodlaska na Haiti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef najjače političke skupine u Evropskom parlamentu Joseph Daul kritizirao je u utorak visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton zato što nije otputovala na Haiti, koji je pogođen strahovitim potresom.

"Žao mi je što Evropa nije bila prisutna ovoga vikenda na Haitiju. Mislite li da je to bilo dobro? Tamo je bila američka državna tajnica Hillary Clinton, tamo je bio cijeli svijet, ali Evropa nije bila prisutna", rekao je na konferenciji za novinare šef skupine Evropske pučke stranke (EPP) Joseph Daul.

Daul je rekao da ovom kritikom ne želi dovesti u pitanje kandidaturu Catherine Ashton za potpredsjednicu Evropske komisije.

Ashton nije ostavila najbolji dojam prilikom saslušanja pred vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, iako joj parlamentarna većina dala prolaznu ocjenu.

Daul je osudio napade na bugarsku kandidatkinju za povjerenicu Rumjanu Želevu, koja je u utorak sama odustala od mjesta u Komisiji, prenijela je Hina.

"Naši politički protivnici napadali su Ženevu bez ikakvih skrupula, optužili su je bez ikakva dokaza, a nakon što su shvatili da njihovi napadi na nju nemaju utemeljenja, dovodili su u pitanje njezinu kompetentnost. To nije način na koji EPP vodi politiku, i to nije način na koji bi Evropski parlament trebao voditi politička saslušanja", rekao je Daul.