Times
0

Cahterine Ashton uzvraća udarac

SRNA
Cahterine Ashton (Foto: AFP)
Cahterine Ashton (Foto: AFP)
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Cahterine Ashton danas će apelovati na Evropski parlament da se prekine kako sa napadima na nju tako i sa unutrašanjim sukobima koji su obilježili njenih prvih sto dana na tom položaju, piše britanski dnevnik "Times".

Prema pisanju lista, Ashton će u obraćanju nastojati da kritičarima uzvrati udarac zalaganjem za jačanje zajedničke evropske odbrambene politike.

List ocijenjuje da njen govor u Evropskom parlamentu ima za cilj da pokaže kako Ashton, drži sve pod kontrolom na funkciji koja povlači brojne odgovornosti,  ali i da nagovjesti novu sferu interesovanja evropske spoljne politike: Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. 

Ashton će evropskim parlamentarcima poručiti i da se EU ukazala rijetka prilika da oformi svoju službu inostranih poslova i da tu šansu ne treba propustiti ili je oslabiti institucionalnim svađama. 

"Times" primećuje da se šef evropske diplomatije našla usred bitke između Evropske komisije i zemalja članica oko obima rada Evropske službe za spoljnu politiku odnosno Ministarstva inostranih poslova EU i broja funkcionera koje će svaka članica poslati na ključne položaje u tom tijelu. 

"Lisabonski ugovor, kojim je i stvorena funkcija Cahterine Ashton i njena služba, trebalo je da stavi tačku na višegodišnje institucionalno cjepidlačenje u EU ali je umesto toga, raspalio žestoku borbu za uticaj u jednoj od najvažnijih evropskih institucija stvorenih u posljednjih pola vijeka", zaključuje "Times".