{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daniel Serwer: Počinje nova era, Libijcima treba pomoći

S
22.8.2011. u 18:12
0
32
Daniel Serwer: Počinje nova era, Libijcima treba pomoći
0
Daniel Serwer: Počinje nova era, Libijcima treba pomoći
Evropljani, zajedno sa Arapskom ligom, treba da preuzmu vodeću ulogu u stabilizaciji Libije u okviru jasnog mandata Vijeća bezbjednosti UN koji priznaje vlast nakon Moamera Gadafija i postavlja strateške ciljeve za tranziciju, smatra američki analitičar Daniel Serwer.
Ciljevi treba da uključe ujedinjenu i suverenu Libiju u okviru dobro uspostavljenih granica, koja može biti održiva i koja može vladati i braniti sebe demokratskim institucijama, koristeći transparentno i odgovorno resurse za dobrobit svog naroda.

Brzo raspoređivanje mirovnih snaga od nekoliko hiljada ljudi, sa ciljem održanja reda u Tripoliju i drugim urbanim centrima, osiguraće ispunjavanje tih ciljeva.

Neuspjeh stabilizacije Libije mogao bi voditi haosu i raspadu libijske države što će predstavljati loš presedan, ili obnovi diktature, kaže Serwer, a prenosi mreža CNN.

"Ovakav ishod događaja naštetio bi američkom i savezničkom kredibilitetu i napraviti velike probleme za naše evropske saveznike, uključujući smanjenu isporuku energenata, gubitak velikih investicija i priliv izbjeglica" - navodi Serwer.

Izbjeglice bi mogle izazvati velike probleme u Tunisu, Egiptu i ostatku Sredozemlja. Prema njegovom mišljenju, prvi izazov nakon Gadafija biće bezbjednost.

"Neuspjeh održanja javnog reda stvorilo nam je velike probleme u Iraku, jer su elementi odani Sadamu Huseinu izazvali građanske nerede i uništili vladina postrojenja", kaže Serwer.

Ubistvo vojnog komandanta pobunjenika podsjetnik je da su unutrašnji sukobi među njima, odnosno među 45 pobunjeničkih milicija - realna mogućnost.

Ljudi koji su izgubili članove porodice i pripadnike plemena u vrijeme Gadafijevog režima možda će željeti da "izravnaju račune".

Bivši pripadnici režima željeće da se brane i da "privatizuju" državna sredstva. Kriminalci će vidjeti šansu da trguju oružjem, drogama pa čak i ljudima.

Humanitarni izazovi neće biti ništa manje opasni.

Najmanje pola miliona Libijaca pobjeglo je iz svojih kuća. Za najranjivije treba obezbijediti hranu, vodu, sklonište i zdravstvene usluge.

Osim toga, snabdijevanje vodom i strujom stanovnika Tripolija i drugih velikih urbanih centara biće od vitalnog značaja za održanje javnog reda.

Američki interesi u Libiji su limitirani, ali relativno uspješna tranzicija sa Gadafijevog režima na ujedinjenu, stabilnu, otvoreniju i demokratsku Libiju biće viđena u regionu i šire kao uspjeh NATO.

To bi omogućilo Libiji da nastavi sa izvozom nafte i gasa, pokaže kapacitet međunarodne zajednice da rukovodi takvim tranzicijama i ohrabri pozitivne ishode drugih protesta arapskog proljeća, uključujući Jemen i Siriju.

EU i njene zemlje članice mogu da rasporede nekoliko stotina vojnika. Turska i arapske zemlje mogle bi da obezbijede ostatak. Međunarodna mirovna operacija ne bi upravljala Libijom već bi podržavala prelaznu vlast u održavanju stabilnosti, pružanju humanitarne pomoći i otvaranju procesa obnove.

Ukoliko to ne bude funkcionisali onda NATO treba da se pripremi da uskoči. "NATO treba da se umiješa samo kao posljednje sredstvo u slučaju raširenih nereda, mogućeg raspada libijske države, ili humanitarne katastrofe. Tek u tom slučaju međunarodna zajednica treba da razmotri vojnu intervenciju bez poziva legitimnih libijskih vlasti", rekao je Serwer i istakao da bi to moglo značiti jačanje Amerikanca na terenu ali samo nakratko u sklopu širih multilateralnih napora.

Post-Gadafijeva era već je počela u Libiji.

"Libija je zemlja bogata resursima sa relativno dobro obrazovanim ljudima koji su pod vatrom pokazali hrabrost. Zemlji nedostaju institucije i političo iskustvo, ali ne i talenat i posvećenost. Međunarodna zajednica treba da se pripremi da podrži libijske napore da preuzme na sebe svoju sudbinu kada Gadafi ode sa političke scene", kaže Serwer.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: