{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daniel Serwer: Počinje nova era, Libijcima treba pomoći

S
22.8.2011. u 18:12
0
32
Daniel Serwer: Počinje nova era, Libijcima treba pomoći
0
Daniel Serwer: Počinje nova era, Libijcima treba pomoći
Evropljani, zajedno sa Arapskom ligom, treba da preuzmu vodeću ulogu u stabilizaciji Libije u okviru jasnog mandata Vijeća bezbjednosti UN koji priznaje vlast nakon Moamera Gadafija i postavlja strateške ciljeve za tranziciju, smatra američki analitičar Daniel Serwer.
Ciljevi treba da uključe ujedinjenu i suverenu Libiju u okviru dobro uspostavljenih granica, koja može biti održiva i koja može vladati i braniti sebe demokratskim institucijama, koristeći transparentno i odgovorno resurse za dobrobit svog naroda.

Brzo raspoređivanje mirovnih snaga od nekoliko hiljada ljudi, sa ciljem održanja reda u Tripoliju i drugim urbanim centrima, osiguraće ispunjavanje tih ciljeva.

Neuspjeh stabilizacije Libije mogao bi voditi haosu i raspadu libijske države što će predstavljati loš presedan, ili obnovi diktature, kaže Serwer, a prenosi mreža CNN.

"Ovakav ishod događaja naštetio bi američkom i savezničkom kredibilitetu i napraviti velike probleme za naše evropske saveznike, uključujući smanjenu isporuku energenata, gubitak velikih investicija i priliv izbjeglica" - navodi Serwer.

Izbjeglice bi mogle izazvati velike probleme u Tunisu, Egiptu i ostatku Sredozemlja. Prema njegovom mišljenju, prvi izazov nakon Gadafija biće bezbjednost.

"Neuspjeh održanja javnog reda stvorilo nam je velike probleme u Iraku, jer su elementi odani Sadamu Huseinu izazvali građanske nerede i uništili vladina postrojenja", kaže Serwer.

Ubistvo vojnog komandanta pobunjenika podsjetnik je da su unutrašnji sukobi među njima, odnosno među 45 pobunjeničkih milicija - realna mogućnost.

Ljudi koji su izgubili članove porodice i pripadnike plemena u vrijeme Gadafijevog režima možda će željeti da "izravnaju račune".

Bivši pripadnici režima željeće da se brane i da "privatizuju" državna sredstva. Kriminalci će vidjeti šansu da trguju oružjem, drogama pa čak i ljudima.

Humanitarni izazovi neće biti ništa manje opasni.

Najmanje pola miliona Libijaca pobjeglo je iz svojih kuća. Za najranjivije treba obezbijediti hranu, vodu, sklonište i zdravstvene usluge.

Osim toga, snabdijevanje vodom i strujom stanovnika Tripolija i drugih velikih urbanih centara biće od vitalnog značaja za održanje javnog reda.

Američki interesi u Libiji su limitirani, ali relativno uspješna tranzicija sa Gadafijevog režima na ujedinjenu, stabilnu, otvoreniju i demokratsku Libiju biće viđena u regionu i šire kao uspjeh NATO.

To bi omogućilo Libiji da nastavi sa izvozom nafte i gasa, pokaže kapacitet međunarodne zajednice da rukovodi takvim tranzicijama i ohrabri pozitivne ishode drugih protesta arapskog proljeća, uključujući Jemen i Siriju.

EU i njene zemlje članice mogu da rasporede nekoliko stotina vojnika. Turska i arapske zemlje mogle bi da obezbijede ostatak. Međunarodna mirovna operacija ne bi upravljala Libijom već bi podržavala prelaznu vlast u održavanju stabilnosti, pružanju humanitarne pomoći i otvaranju procesa obnove.

Ukoliko to ne bude funkcionisali onda NATO treba da se pripremi da uskoči. "NATO treba da se umiješa samo kao posljednje sredstvo u slučaju raširenih nereda, mogućeg raspada libijske države, ili humanitarne katastrofe. Tek u tom slučaju međunarodna zajednica treba da razmotri vojnu intervenciju bez poziva legitimnih libijskih vlasti", rekao je Serwer i istakao da bi to moglo značiti jačanje Amerikanca na terenu ali samo nakratko u sklopu širih multilateralnih napora.

Post-Gadafijeva era već je počela u Libiji.

"Libija je zemlja bogata resursima sa relativno dobro obrazovanim ljudima koji su pod vatrom pokazali hrabrost. Zemlji nedostaju institucije i političo iskustvo, ali ne i talenat i posvećenost. Međunarodna zajednica treba da se pripremi da podrži libijske napore da preuzme na sebe svoju sudbinu kada Gadafi ode sa političke scene", kaže Serwer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: