|

Danas na snagu stupa novi START

Danas na snagu stupa novi START
0
F
FENA
5.2.2011. u 07:42
2
komentara
0

dijeljenja
Danas na snagu stupa novi START Foto: AFP
Šefovi diplomatija Rusije i SAD-a, Sergej Lavrov i Hillary Clinton, razmijenit će u subotu u Muenchenu ratifikacione dokumente, čime će novi Sporazum o smanjenju nuklearnog arsenala (START) dvije države stupiti na snagu.
Lavrov i Clinton učestvuju na 47. konferenciji o sigurnosti koja je u petak počela u Muenchenu.

Sporazum su potpisali 8. aprila prošle godine u Pragu predsjednici Rusije i SAD-a, Dmitrij Medvedev i Barack Obama, a taj čin označen je kao možda najznačajniji korak u najavljenom resetovanju odnosa između Moskve i Washingtona, čiji su vjesnici bili upravo Lavrov i Clinton.

Novim sporazumom predviđeno je da se nuklearni arsenal dvije zemlje smanji približno za trećinu.

To znači da se do 1.550 smanji ukupan broj nuklearnih punjenja tokom sedam godina od stupanja na snagu i da se više nego dvostruko (do 800) smanji gornji nivo instaliranih i neinstaliranih nosača bojevih glava.

U okviru dokumenta u pravno obavezujućoj formi utvrđena je uzajamna povezanost strateškog ofanzivnog i strateškog odbrambenog naoružanja, a pri njegovom potpisivanju ruska strana je iznijela posebnu izjavu o mogućnosti istupanja iz sporazuma ukoliko obim sistema protivraketne odbrane SAD-a stvori prijetnju po nacionalne interese Rusije.

Novi desetogodišnji sporazum zamijenit će START-1 od 31. jula 1991. godine, koji je istekao decembra 2009. godine.

Predsjednici su ratifikacione dokumente potpisali ovih dana - Obama prije dva dana, a Medvedev 28. januara - a tome je prethodila ratifikacija u američkom kongresu i ruskom parlamentu.

Senat SAD-a ratifikovao je novi START 22. decembra, i tom prilikom dodato je i nekoliko amandmana rezoluciji o ratifikaciji, uključujući zahtjev za izgradnju američke globalne protivraketne odbrane.

Ruska Duma ratifikovala je sporazum 25. januara, a Vijeće Federacije dan kasnije.

Ruski poslanici su usvojili i dopunu prema kojoj Moskva ima pravo da napusti sporazum ako SAD-a, neka druga država ili grupa država povećaju strateško ofanzivno naoružanje, kao i ako bi bila instalirana naoružanja koja ometaju funkcionisanje ruskog sistema upozoravanja od raketnog napada.

Usvojene dopune jačaju povezanost PRO i START-a, što se kosi sa stavom američkog senata, koji je u svojoj dopuni ukazao da SAD i u budućnosti namjeravaju da razvijaju svoj sistem PRO.

Potpisivanju sporazuma u Pragu prošle godine, prethodili su gotovo jednogodišnji pregovori koje su Medvedev i Obama dogovorili prilikom njihovog prvog susreta u Londonu aprila 2009. godine.

Rad na tekstu novog sporazuma trajao je od jula 2009. godine i obuhvatio 10 rundi pregovora u Ženevi.

Prag je odabran za ceremoniju potpisivanja prije svega zato što je baš u njemu početkom aprila 2009. godine Obama u svom govoru Evropljanima ispred zamka Hradčani najavio svoju viziju svijeta bez nuklearnog oružja, podsjeća Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...