Sporazum Rusije i SAD-a
0

Novi START u subotu i službeno stupa na snagu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države i Rusija u subotu će i službeno označiti stupanje na snagu Sporazuma o ograničenju ofanzivnoga strateškog naoružanja, takozvanog novog START-a, kojim se približno za trećinu smanjuje broj nuklearnih bojevih glava dviju najvećih atomskih sila, potvrđeno je u utorak u Washingtonu.

Kako se navodi u saopćenju State Departmenta, šefovi američke i ruske diplomacije Hillary Clinton i Sergej Lavrov će u Münchenu, na konferenciji o sigurnosti, koja se održava od 4. do 6. februara, razmijeniti ratifikacijske instrumente, čime će taj sporazum stupiti na snagu.

Novim START-om, koji su predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev potpisali 8. aprila 2010. godine u Pragu, dvije zemlje su se obavezale na smanjenje nuklearnih bojevih glava za približno trećinu, sa 2.200 na po 1.550, a također su uvedene nove procedure inspekcije arsenala.

Taj sporazum, kao nasljednik starog START-a koji je istekao krajem 2009. godine, ratificiran je u američkom Senatu u decembru, a u ruskom parlamentu prošle sedmice, prenijele su agencije.

Novim START-om SAD i Rusija su dostigle još jednu važnu tačku u našim bilateralnim odnosima i nastavljaju zamah koji su predsjednici Obama i Medvedev stvorili "resetiranjem" prije skoro dvije godine, navodi se u saopćenju State Departmenta.