|

Obama potpisao instrumente o ratifikaciji START-a

Obama potpisao instrumente o ratifikaciji START-a
0
F
FENA
2.2.2011. u 19:22
0
komentara
0

dijeljenja
Obama potpisao instrumente o ratifikaciji START-a Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama potpisao je u srijedu instrumente o ratifikaciji sporazuma START s Rusijom, pet dana nakon što je Dmitrij Medvedev u Moskvi potpisao sličan akt.
Obama je stavio svoj potpis na dokument u Ovalnom uredu Bijele kuće, dok su uz njega bili potpredsjednik Joe Biden, državna tajnica Hillary Clinton, sekretar za odbranu Robert Gates, zapovjednik zajedničkog stožera američkih vojnih snaga Michael Mullen i nekoliko senatora.

Sporazum sadrži ključnu tačku o obnavljanju odnosa između Washingtona i Moskve nakon napetosti koje su se pojavile pred kraj predsjedavanja Georgea W. Busha.

Sporazum su potpisali Obama i Medvedev u Pragu, u aprilu 2010. godine, nakon dugih pregovora.

Tekst će stupiti na snagu u subotu, nakon "razmjene instrumenata ratifikacije" između Hillary Clinton i njenog ruskog kolege Sergeja Lavrova u Muenchenu, gdje se krajem sedmice održava konferencija o sigurnosti.

Sporazum koji će važiti deset godina predviđa da obje zemlje mogu rasporediti maksimalno 1.550 nuklearnih glava, što je za 30 posto manje u odnosu na 2002.

Također omogućava obnavljanje uzajamnih provjeravanja nuklearnih arsenala dviju supersila, koja su prekinuta krajem 2009. godine kada je istekao prethodni sporazum o razoružavanju iz 1991.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.