Svijet
0

Danas konsultacije Vijeća sigurnosti o Kosovu

FENA
U Vijeću sigurnosti UN-a se održavaju konsultacije o najnovijem prijedlogu rezolucije o Kosovu, koji su SAD i EU predstavile prošle sedmice. U prijedlogu rezolucije predviđeno je novih 120 dana pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova, ali je izostavljeno automatsko provođenje plana Marttija Ahtisaarija ukoliko ti pregovori propadnu.

Jacques Rupnik s Instituta za političke nauke u Parizu, koji je svojevremeno bio član nezavisne međunarodne komisije za Kosovo, kaže da se po isteku četiri mjeseca otvaraju razni scenariji:

"Najbolji bi bio da se dvije strane dogovore. Ima i onih koji predlažu neku vrstu teritorijalne razmjene - Mitrovica za dolinu Preševa, i tome slično, a postoji još jedan scenarij: poslije četiri mjeseca, skupština Kosova jednostrano proglašava nezavisnost i međunarodnu zajednicu dovodi pred svršen čin. U tom slučaju bi vjerovatno došlo do podjela u međunarodnoj zajednici - na jednoj strani bi bili SAD i veći dio Evrope koji bi priznali nezavisnost Kosova; na drugoj bi se našle Rusija i Srbija, koje bi je odbacile. U tom slučaju, ne bismo imali samo problem na Balkanu, već i ozbiljan problem u odnosima Rusije i Zapada." Moskva nije zadovoljna

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov već je krajem prošle nedjelje kritikovao novi nacrt rezolucije, ali će konačan odgovor Moskve, kako se saznaje, biti poznat tek danas.

Aleksandar Pikajev, popredsjednik Komiteta za globalnu sigurnost ruske Akademije nauka kaže za BBC da je malo vjerovatno da će Moskva promijeniti mišljenje :

"Ruski stav je da četiri mjeseca nisu magični broj. Zašto četiri mjeseca? Zašto ne pet mjeseci ili tri mjeseca ili četiri godine? Problem o kome je riječ je vrlo složen i naivno je očekivati da će se rješenje naći za četiri mjeseca. Dobar element novog nacrta rezolucije je da nema automatizma u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova ukoliko pregovori ne uspiju. S druge strane, formulacije koje se koriste u nacrtu rezolucije su takve da su ruski pravni eksperti zaključili da je i u ovom slučaju nezavisnost Kosova, iako ne automatska, ipak unaprijed utvrđena. Potrebno je, dakle, dotjerati tekst nacrta rezolucije, te ustanoviti ko bi bio posrednik u predstojećim pregovorima, a u koga bi Srbi mogli da imaju povjerenja. To svakako ne bi mogao da bude Martti Ahtisaari."

Premijer Srbije Vojislav Koštunica u ponedjeljak boravi u Portugaliji, gde će s državnim vrhom aktuelnog predsjedavajućeg EU razgovarati prije svega o Kosovu.

U saopćenju dostavljenom beogradskim medijima uoči posjete, Vojislav Koštunica je naglasio da će portugalskim domaćinima objasniti da Vlada Srbije očekuje od Evropske unije da principijelno i saglasno najvažnijim načelima međunarodnog prava podrži nepromjenjivost državnih granica Srbije.

"Mijenjanje granica Srbije protivno njenoj volji i otimanje 15 posto teritorije bilo bi pravno nasilje i presedan koji bi imao veoma opasne posljedice", ocijenio je premijer Srbije.

Poslije posjete Lisabonu, Koštunica će otputovati u Berlin, na sastanke s kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Istovremeno, u posjete nizu evropskih prijestolnica kreće i ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji će narednih dana obići Ljubljanu, Beč, Madrid i Lisabon.