Damask izrazio spremnost da se pridruži mirovnim pregovorima

F
FENA
23.12.2015. u 20:42
10
27
Damask izrazio spremnost da se pridruži mirovnim pregovorima
10
Damask izrazio spremnost da se pridruži mirovnim pregovorima Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Bliska savjetnica sirijskog predsjednika Bashara al Assada izjavila je u srijedu da je Damask spreman da se pridruži mirovnim pregovorima uz sponzorstvo UN-a nakon što je njegova pozicija ojačana ruskom podrškom i odustajanjem Zapada od tvrdokornog stava prema Assadu.
Bouthaina Shaaban izjavila je da je njena vlada odobrila rezolucije UN-a usvojene prošle sedmice koje podržavaju međunarodnu "mapu puta" za sirijski mirovni proces, u rijetkom iskazivanju jedinstva među svjetskim silama prema sukobu u kome je ubijeno više od 250.000 ljudi.

"Mi smo prihvatili te rezolucije", izjavila je ona za TV mrežu Al Mayadeen sa sjedištem u Bejrutu, u prvoj zvaničnoj sirijskoj reakciji o toj temi, prenosi Reuters.

Rezolucije su pružile podršku UN planu ranije dogovorenom u Beču koji poziva na prekid vatre, razgovore između vlade i opozicije i skoro dvogodišnji vremenski okvir za stvaranje vlade nacionalnog jedinstva i održavanje izbora.

Shaaban je kazala da je Damask primijetio ublažavanje stava Zapada prema Assadu izazvano novim napadima militanata Islamske države na zapadne gradove - od kojih je posljednji napad u Parizu od 13. novembra u kome je ubijeno 130 ljudi.


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: