Svijet
0

Sirijski režim: O odlasku predsjednika Assada "nema ni govora"

FENA
Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Bashar al-Assad (Foto: EPA)
Uprkos pritiscima, sirijski režim nije nimalo popustio u ponedjeljak u Ženevi, na početku druge sedmice indirektnih pregovora s opozicijom, odlučno odbijajući razgovarati o sudbini Bashara al-Assada.

O predsjednikovom odlasku "nema ni govora", rekao je novinarima glavni pregovarač sirijskog režima Bashar al-Jaafari, nakon susreta s UN-ovim izaslanikom za Siriju, Staffanom de Misturom.

Sirijski ambasador u UN-u je s nepovjerenjem uvjeravao u "ozbiljnost" i "iskrenost" svog izaslanstva i vratio loptu u polje opozicije koju je po ko zna koji put optužio da u svojim redovima ima "teroriste".

"Vlada ima svoje, veoma razrađeno, shvaćanje terorizma", malo poslije je podrugljivo primijetio Staffan de Mistura.

"Mi imamo veoma jednostavnu definiciju: teroristi su grupe koje je takvima proglasio UN".

Diplomat je još u petak prigovorio pregovaračima režima da ostaju na načelnim izjavama, a pohvalio je "velike" napore opozicije.

De Mistura je u ponedjeljak opet zatražio od režima da iznese svoje mišljenje o "prijelaznoj vlasti" koja se, po UN-ovim smjernicama, mora osmisliti u Ženevi.

Damask smatra da prijelazna vlast može samo biti vlada koja bi obuhvatila i neke ministre iz opozicije, ali kojoj bi na čelu i dalje bio Bashar al-Assad.

Opozicija traži tijelo s punim ovlastima u kojemu predsjednik Assad, kojeg nazivaju "krvnikom vlastitog naroda", neće imati nikakvu ulogu. Raniji pregovori koji su 2014. održani isto u Ženevi, zapeli su na ovom pitanju. No nakon toga se stanje u Siriji pogoršalo, više od 270.000 ljudi je poginulo a milioni su morali napustiti zemlju. Staffan de Mistura je zato pozvao režim da "bude realan" i da počne rješavati glavno pitanje prije četvrtka navečer, kada će pregovarači prekinuti sjednice na barem desetak dana.