Svijet
5

Dalibor Savičić najvjerovatnije u Sirtu, gradu gdje su oteti egipatski Kopti

Klix.ba
Kako piše austrijski Kurier, oteti Dalibor Savičić najvjerovatnije se nalazi u libijskom gradu Sirtu, 370 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Nagovještaj njegove lokacije dolazi nakon saznanja da su napad na naftna polja u mjestu Al-Ghani u kojima je 39-godišnji Savičić radio, izveli militanti tzv. Islamske države iz okupiranog grada Sirt. Nedavno smaknuti egipatski Kopti oteti su upravo u tom gradu.

Svjedoci tvrde da je napad izveden uz pomoć 30 vozila i 150 pripadnika militantne organizacije. Austrijske vlasti jučer su saopćile da bi prve vijesti o statusu Savičića mogle doći tek za nekoliko sedmica.

I pored nade u pokušaj pregovaranja sa militantima, činjenice govore da je grupa više zainteresovana za širenje terora nego za otkupninu, piše Kurier.

Podsjećamo, oteto je ukupno devet stranih radnika nakon napada na jedno naftno polje. Napad i otmica desili su se u petak.

Osim Savičića, oteta su četiri Filipinca, Čeh i Ganac, javlja Ministarstvo vanjskih poslova Filipina. Vlada Bangladeša također tvrdi da je među otetim osobama jedan njihov građanin, dok je nacionalnost devete otete osobe za sada nepoznata.