Svijet
32

Srbin otet u Libiji: IDIL kidnapovao Dalibora Savičića

Klix.ba
Militanti Islamske države u Libiji su oteli bivšeg oficira UN-a, Austrijanca srpskog porijekla Dalibora Savičića, piše austrijski Kurier.

Oteto je ukupno devet stranih radnika nakon napada na jedno naftno polje, kazao je Michael Linhart, šef kriznog štaba koji vodi slučaj. Napad i otmica desili su se u petak, a meta je bila naftno polje Al Ghani, koje je vodila austrijska firma VAOS, čije se sjedište nalazi u Tripoliju, javlja CNN.

Savičić ima dvoje djece, bivšu suprugu i brata koji žive u Beču, a koji za sada nisu htjeli dati bilo kakve izjave za austrijske medije. Krizni tim do sada nije dobio nikakvu poruku od militanata, a koji bi mogli zatražiti otkupninu.

Osim Savičića, oteta su četiri Filipinca, Čeh i Ganac, javlja Ministarstvo vanjskih poslova Filipina. Vlada Bangladeša također tvrdi da je među otetim osobama jedan njihov građanin, dok je nacionalnost devete otete osobe za sada nepoznata.

Otmica dolazi u vrijeme eskalacije sukoba sa militantima koji se smatraju članovima Islamske države u Libiji. Egipat je nedavno pokrenuo niz zračnih napada na njihove položaje nakon smaknuća otetih Kopta.