Razgovarali i o regiji
22

Dačić se sastao s Lavrovom u Moskvi: Topao zagrljaj uoči utakmice Srbija - Rusija

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na početku sastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom da su odnosi dveju zemalja, uprkos brojnim izazovima, na visokom nivou.

Prvi dio sastanka bio je otvoren za javnost, a tokom sastanka obuhvaćen je širok spektar pitanja rusko - srpske političke i ekonomske saradnje. Razgovaralo se o situaciji na Kosovu dešavanjima na Balkanu, ali i aktuelnim međunarodnim problemima.

"Prošle godine smo obilježili 185. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Karakteriše ih tradicionalno prijateljstvo, kultura, a temelji se na uzajamnom povjerenju i strategijskoj saradnji," poručio je Dačić.

Posebnu ulogu u razvijanju saradnje, dodao je, imaju i lični odnosi dvojice predsjednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

"Siguran sam da ćemo našim obostranim zalaganjem čuvati bilateralne odnose. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je zvanično pismo i čestitku Putinu za pobjedu na izborima", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, ekonomski odnosi sa Rusijom su od izuzetnog značaja, naročito u sferi energetike, a dvije zemlje imaju sporazum koji na inicijativu dvojice predsjednika važi do 2025. godine.

"Veoma smo zahvalni Rusiji na podršci koju nam pruža kada je riječ o našem teritorijalnom integritetu. Ona je od velike važnosti za nas i želim lično da se zahvalim na velikom razumijevanju i podršci u svakoj situaciji kada smo vam se mi obratili za pomoć. Razgovarat ćemo o situaciji na Zapadnom Balkanu, a ta politika u odnosu dvostrukih aršina je upravo i dovedena do narušavanja našeg teritorijalnog integriteta", rekao je on.

Dačić je zahvalio na zahtjevu Moskve da bude održana sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu, a povodom 25. godina od početka NATO agresije na Srbiju. Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istakao je da Moskva jako cijeni odnose sa Beogradom.

"Jako smo zadovoljni kako napredujemo kada je riječ o trgovini i investicijama. Smatramo da je neprihvatljivo politizovanje sporta. Ta linija koju vodi Zapad na čelu sa SAD-om odražava se u svim međunarodnim odnosima i ona je usmjerena promjenu prije svega u ekonomskim međunarodnim odnosima. Tu mislim prije svega na MMF", rekao je Lavrov.

Lavrov kaže da posebno vrijedi saradnja na polju Ujedinjenih nacija kada je riječ stavovima koje politički zapad ne želi da čuje.

"Mi sprovodimo neophodni rat i nastavit ćemo ga na osnovu principa demokratije i većina država međunarodne zajednice to podržava. Mi računamo da ćemo imati razmjenu mišljenja o bilaterlanim odnosima, zainteresovani smo da čujemo ocjenu vaše situacije na Balkanu", rekao je ruski šef diplomatije.

Ministar vanjskih poslova Srbije boravi u Moskvi na poziv svog ruskog kolege, a dvojica šefova diplomatija pristustvovat će i prijateljskoj fudbalskoj utakmici Rusije i Srbije koja počinje u 20 sati po lokalnom vremenu u Moskvi.