The Independent
0

"Da, Barack Obama može"

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
"Da, on može!", stoji na naslovnici The Independenta u subotu. "Obama je prvo osigurao historijsku reformu zdravstva. Onda je postavio granicu Izraelu. A sada je progurao ključni sporazum o nuklearnom razoružavanju", slijedi u podnaslovu.

Ovosedmična pobjeda na domaćoj političkoj sceni, nakon duge borbe u vezi sa zdravstvenim sustavom, dala je američkom predsjedniku neizravno dodatni poticaj i autoritet za rješavanje nekih od najtežih međunarodnih pitanja, koji će mu pomoći da se otrese domaćih optužbi da je slab na međunarodnoj sceni, konstatira ovaj list.

Nuklearni dogovor s Rusijom o smanjenju broja bojevih glava, postignut u petak, poslao je vrlo promišljenu poruku Iranu i Sjevernoj Koreji da je Zapad, uz podršku Rusije, odlučan spriječiti širenje nuklearnog oružja, piše Independent.

I Daily Telegraph konstatira kako bi ova sedmica mogla da se ispostavi kao ključni trenutak u predsjednikovoj karijeri, da se jednom zauvijek otklone sugestije o njegovom "suviše nježnom" pristupu međunarodnoj politici.

Pored već spomenutih uspjeha, Obamin oštar stav prema gostujućem izraelskom premijeru Netanyahuu u vezi s gradnjom novih židovskih naselja mogao bi poslužiti kao poticaj da se Palestinci privole na nastavak pregovora.

Pitanje reforme zdravstva bilo je Obama glavna briga, i sada kada je to za njim, međunarodna politika će biti u centru pažnje, najavljuje Telegraph.