Mediji poručuju Obami
0

"Manje pričaj - više radi"

SRNA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Prva godišnjica ulaska Baracka Obame u Bijelu kuću povod je britanskoj štampi da analizira učinak prvog crnog američkog predsjednika u prvoj godini mandata - tako Daily Telegraph savjetuje Obamu da naredne godine "manje priča, a više i bolje radi".

List navodi da tu godišnjicu uglavnom karakteriše razočarenje, pošto Obama nije mogao da ispuni "prenaduvana" očekivanja svojom inspirativnom predizbornom retorikom.

"Ipak, ocijeniti Obaminu prvu godinu u Bijeloj kući kao neuspjeh", piše list,  "bilo bi prestrogo s obzirom na katastrofalno nasljeđe prethodne administracije koja je povela dva rata, a tu je i ekonomski kolaps zemlje".

Na domaćem planu Obama je stabilizovao privredu, iako nezaposlenost i dalje raste, nije ispunio obećanje o zatvaranju logora Guantanamo, a i blizu je cilja univerzalne zdravstvene zaštite u Americi, piše Telegraph.

Na međunarodnoj sceni Obamina retorika bila je savršena nasuprot gotovo nikakvim pomacima na Bliskom istoku, u vezi sa Iranom pa i sa borbom protiv klimatskih promjena. 

Independent smatra da je Obama napravio "ohrabrujući početak", bez obzira na brojne i ponekad opravdane zamjerke i na njegovu trenutno nisku popularnost u Americi.

Obama je u proteklih dvanaest mjeseci promijenio način na koji svijet gleda na njegovu zemlju. Imidž unilateralnog siledžije, piše Independent, preko noći pretvoren je u novu, predusretljivu kulturniju Ameriku u najboljoj tradiciji liberalnog internacionalizma. 
Da je Obama u svojoj prvoj godini u Bijeloj kući postigao samo to - dakle globalnu rehabilitaciju svoje zemlje - to bi bilo dovoljno, konstatuje Independent.