{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Manje pričaj - više radi"

S
20.1.2010. u 08:36
0
0
"Manje pričaj - više radi"
0
"Manje pričaj - više radi"
Barack Obama (Foto: Reuters)
Prva godišnjica ulaska Baracka Obame u Bijelu kuću povod je britanskoj štampi da analizira učinak prvog crnog američkog predsjednika u prvoj godini mandata - tako Daily Telegraph savjetuje Obamu da naredne godine "manje priča, a više i bolje radi".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
List navodi da tu godišnjicu uglavnom karakteriše razočarenje, pošto Obama nije mogao da ispuni "prenaduvana" očekivanja svojom inspirativnom predizbornom retorikom.

"Ipak, ocijeniti Obaminu prvu godinu u Bijeloj kući kao neuspjeh", piše list, "bilo bi prestrogo s obzirom na katastrofalno nasljeđe prethodne administracije koja je povela dva rata, a tu je i ekonomski kolaps zemlje".

Na domaćem planu Obama je stabilizovao privredu, iako nezaposlenost i dalje raste, nije ispunio obećanje o zatvaranju logora Guantanamo, a i blizu je cilja univerzalne zdravstvene zaštite u Americi, piše Telegraph.

Na međunarodnoj sceni Obamina retorika bila je savršena nasuprot gotovo nikakvim pomacima na Bliskom istoku, u vezi sa Iranom pa i sa borbom protiv klimatskih promjena.

Independent smatra da je Obama napravio "ohrabrujući početak", bez obzira na brojne i ponekad opravdane zamjerke i na njegovu trenutno nisku popularnost u Americi.

Obama je u proteklih dvanaest mjeseci promijenio način na koji svijet gleda na njegovu zemlju. Imidž unilateralnog siledžije, piše Independent, preko noći pretvoren je u novu, predusretljivu kulturniju Ameriku u najboljoj tradiciji liberalnog internacionalizma.

Da je Obama u svojoj prvoj godini u Bijeloj kući postigao samo to - dakle globalnu rehabilitaciju svoje zemlje - to bi bilo dovoljno, konstatuje Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: