Svijet
0

Cyber napadi na japanske ambasade

Sarajevo-x.com
Računari nekoliko japanskih diplomatskih predstavništava bili su meta cyber napada. Kompjuteri u ambasadama i konzulatima u sedam zemalja bili su preplavljeni virusima. Zvaničnici ove zemlje odmah su objavili da nijedan povjerljiv dokument nije ukraden i da je riječ o običnim virusima.

"Virusi nisu ništa novo. Svaki put smo ih se uspješno riješili i otklonili smo problem", rekao je jedan od savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova Japana, Yomiuri Shimbun, prenose strane agencije.

On je također dodao da virusi nisu ni doprli do diplomatskih tajni jer su one odvojene od ostalih dijelova na računaru. Diplomatska predstavništva koja su napadnuta su u Francuskoj, Holandiji, Mjanmaru, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Kini i Južnoj Koreji.

Samo dan ranije Asahi Shimbun izjavio je da je web-stranica Donjeg doma Japanskog parlamenta pogođena sajber napadima sa servera lociranog u Kini. Vjeruje se da su hakeri željeli doći do informacija o vojnim strategijama i planovima kao i o nukleranim postrojenjima.

Peking je odmah odreagovao na ove napade i kineski zvaničnici su odbili bilo kakvu umiješanost u napade.