|

Kineski hakeri prodrli u mrežu Trgovinske komore SAD-a

Kineski hakeri prodrli u mrežu Trgovinske komore SAD-a
0
F
FENA
21.12.2011. u 20:46
12
komentara
0

dijeljenja
Kineski hakeri prodrli u mrežu Trgovinske komore SAD-a
Grupa hakera u Kini probila je kompjutersku odbranu Američke trgovinske komore, vodeće institucije za poslovno lobiranje u SAD-u, i dobila pristup svim pohranjenim podacima u njenim sistemima, uključujući informacije o tri miliona članova komore, izvijestio je u srijedu poslovni dnevnik The Wall Street Journal, pozivajući se na izjave nekoliko ljudi upoznatih o slučaju.
Prodor u mrežu Trgovinske komore jedna je od najdrskijih poznatih infiltracija u gotovo stalnom sukobu između američkih tvrtki i kineskih hakera. Složena operacija, koja je uključivala najmanje 300 internetskih adresa, otkrivena je i prekinuta u maju 2010.

Nije poznato koliko je podataka otkriveno pri upadu hakera. Dužnosnici komore su kazali kako su unutarnjom istragom pronađeni dokazi da su hakeri bili usmjereni na četiri zaposlenika komore koji su radili na politici prema Aziji te da je njihova šestosedmična e-mail prepiska ukradena.

Moguće je da su hakeri imali pristup mreži duže od godinu dana prije nego što je upad otkriven, rekle su za WSJ dvije osobe upoznate o internoj istrazi.

Jedna od tih osoba rekla je kako američki dužnosnici sumnjaju da je grupa koja stoji iza kibernetičke provale povezana s Kineskom vladom. Komora je saznala za upad kada ju je FBI obavijestio da poslužitelji u Kini kradu njene podatke. FBI je odbio komentirati to pitanje.

Glasnogovornik Kineske ambasade u Washingtonu Geng Shuang rekao je da kineski zakoni zabranjuju kibernetičke napade te kako za tvrdnje da napad protiv Trgovinske komore potječe iz Kine "nema dokaza" i da su takve optužbe "neodgovorne", naglašavajući da pitanje hakiranja ne bi trebalo "politizirati".

Komora je prekinula hakersku operaciju isključivanjem i uništavanjem nekih računara i remontom svog sigurnosnog sistema. Sigurnosne preinake izvedene su u 36-satnom razdoblju tokom jednog vikenda, kada hakeri koji se drže radnog vremena prema očekivanju nisu bili na dužnosti.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...