Gradonačelnik ogorčen
13

Čuvena rimska fontana "pocrnila" nakon akcije ekoloških aktivista

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sedam mladih aktivista koji demonstriraju borbu protiv klimatskih promjena popeli su se u nedjelju na Fontanu di Trevi u Rimu i izlili razrijeđeni ugljen u vodu da pocrni.

Demonstranti iz skupine "Ultima Generazione" ("Posljednja generacija") držali su transparente na kojima je pisalo "Nećemo plaćati fosilna (goriva)" i uzvikivali "naša zemlja umire".

Uniformirana policija ušla je u vodu kako bi odvela aktiviste, mnogi su turisti snimali akciju, a neki promatrači su vrijeđali demonstrante.

U saopćenju Ultima Generazione poziva na ukidanje javnih subvencija za fosilna goriva te podsjećaju na smrtonosne poplave u sjevernoj talijanskoj regiji Emilia-Romagna. Grupa je saopćila da je svaka četvrta kuća u Italiji u opasnosti od poplava.

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri osudio je demonstracije, najnoviji u nizu djela usmjerenih na umjetnička djela u Italiji.

"Dosta je ovih apsurdnih napada na našu umjetničku baštinu", napisao je na Twitteru.

Tradicija je da posjetioci bacaju novčiće u poznatu fontanu Trevi iz 18. stoljeća kako bi bili sigurni da će se jednog dana vratiti u Rim.