Svijet
26

Craig Hicks optužen za planirano ubistvo muslimana, nije isključen motiv vjerske mržnje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Craig Stephen Hicks zvanično je optužen za trostruko ubistvo prvog stepena, odnosno za ubistva kojima je prethodilo planiranje.

Tužilaštvo u Sjevernoj Karolini podigla je optužnicu protiv Hicksa nakon što je priznao ubistva troje mladih muslimana 10. februara u mjestu Chapel Hill.

On je sa osam hitaca usmrtio Deaha Barakata, Yusor Abu-Salha i Razan Abu-Salha, a muslimanska zajednica te značajan dio američke javnosti smatra kako su ubistva inspirisana vjerskom mržnjom.

Lokalni istražni organi ne odbacuju mržnju kao motiv, a federalni su pokrenuli istragu kako bi rasvijetlili i taj segment slučaja.

Hicks je bio susjed ubijenih i često je dolazio u konflikt sa njima, uglavnom zbog navodne buke ili mjesta za parkiranje. Otac ubijenih sestara Abu-Salha tvrdi da je 46-godišnji Hicks nekoliko puta viđen sa pištoljem oko svoje kuće i za vrijeme rasprava sa komšijama.

Pored optužnice za ubistva, Hicks je optužen i za nezakonito držanje oružja. Naime, policija je prilikom pretresa njegovog doma pronašla cijeli arsenal naoružanja i municije za koje Hicks nije imao dozvolu.