Svijet
0

CPJ: U 2007. ubijeno najmanje 65 novinara

FENA
Komitet za zaštitu novinara je saopćio da je prošle godine u svijetu ubijeno 65 novinara, što 2007. godinu čini najsmrtonosnijom za novinare u posljednih deset i više godina, javila je vodeća agencija za nadzor medijskih sloboda.

Broj koji je prikupio Komitet za zaštitu novinara (CPJ), u svom godišnjem izvještaju pod nazivom "Napadi na štampu", za jedan je viši od onog koji je navela ista grupa sa sjedištem u New Yorku u izvještaju od 18. decembra i predstavlja rast sa 56 pogibija u 2006. godini, javio je Reuters.

Broj ubijenih novinara u 2007. manji je nego u 1994. kada je ubijeno više od 66 novinara, ali je taj broj progutao genocid u Ruandi.

Druge grupe javile su o višim brojkama, a Novinari bez granica sa sjedištem u Parizu (RSF) javili su da je 86 novinara ubijeno u prošloj godini. CPJ tvrdi da primjenjuje stroge kriterije za prirodu ubistava povezanih s poslom i da još provjerava 23 slučaja.

U godišnjem izvještaju se navodi da je Irak i dalje najopasnije mjesto za novinare. U Iraku su, naime, prošle godine poginuli 32 novinara i 12 osoba koje su pomagale njihov rad. Komitet za zaštitu novinara također navodi da je Kina i dalje na vrhu zemalja sa najvećim brojem zatvorenih novinara, dok je Somalija bila najopasije mjesto za novinare u Africi.

U izvještaju je irački rat nazvan "najpogibeljnijim ratom za novinare u novijoj historiji" uz 125 novinara i 49 pomoćnih radnika ubijenih od invazije pod američkim vodstvom u martu 2003.

U izvještaju se, međutim, navodi: "Poboljšanje sigurnosti u dijelovima zemlje u 2007. imalo je utjecaja na ubistva medijskih službenika, jer ih se većina desila u prvih sedam mjeseci ove godine."

Druga najpogibeljnija zemlja je Somalija, sa sedam ubistava medijskih radnika. Potom, pet ih je ubijeno u Pakistanu i Sri Lanki, po dvoje u Afganistanu i Eritreji i po jedno u Haitiju, Hondurasu, Kirgistanu, Mijanmaru, Nepalu, Palestinskim teritorijama, Paragvaju, Peruu, Rusiji, Turskoj, Sjedinjenim Državama i Zimbabveu.

U izvještaju Komitet navodi i podatak da Sjedinjene Američke Države nastavljaju bez optužbi u pritvoru držati dvojicu novinara - fotografa Associated Pressa Bilala Husseina, koji je zarobljen u Iraku, i kamermana Al-Jazeera-e Sami al-Haja, koji je, kako kažu, zarobljen na pakistansko-afganistanskoj granici 2001. godine i sada se nalazi u Guantanamu.