Nova dužnost prijatelja BiH
0

Countryman na čelu Ureda za međunarodnu sigurnost

Piše: F. Borić
Countryman: Koalicija u BiH za program, a ne za fotelje
Countryman: Koalicija u BiH za program, a ne za fotelje
Pomoćnih zamjenika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Tomas Countryman, odličan poznavatelj prilika na Balkanu i BiH, postavljen je na novu dužnost. Countryman će od sada obnašati dužnost pomoćnika Državnog sekretara za međunarodnu sigurnost i razoružanje.

Mandat traje dvije godine. Dosadašnji pomoćnik sekretara Vann Van Diepen nije dobio produženje zbog kritika njegove uloge u kontroverznim događajima 2007. vezano za procjene iranskog nuklearnog programa.

Tom Countryman, objavio je Foreign Policy, predložen je za ovu poziciju još prethodne sedmice, a koncem ove je dobio zeleno svjetlo i iz Bijele kuće.

Countrymanova nominacija, koja prolazi posljednje faze provjera u State Departmentu i u Bijeloj kući, popunjava prazninu u uredu koji vodi podsekretarke Ellen Tauscher. Countrymanova pozicija na vrhu neće se uklopiti u Taucherkin plan da reorganizira vojnopolitičku birokraciju u State Departmentu.

Novi šef, nova snaga

"Posljednje dvije godine Ured za međunarodnu sigurnost i razoružanje je bio malaksao", kaže za The Cable visoko pozicionirani izvor u State Departmentu.

"Sa novim šefom, dosadašnjim pomoćnikom sekretara kojeg je potvrdio Senat, ići će i povratak morala i ocjenjivanja položaja ovog biroa u Sekretarijatu", dodaje isti izvor.

Countryman je poznavatelj prilika u Bosni i Hercegovini, te generalno na Balkanu.

Koncem prošle godine, poslije izbora, Coutryman je boravio u radnoj posjeti BiH. Tom prilikom je dao intervju u kojem je izrazio nadu da će političari u BiH vrlo brzo postići konsenzus u pogledu vojne imovine, ali i da nova vlada mora imati program oko kojeg će se okupiti vladajuća koalicija.

Programi i zaštita konstitutivnih naroda

"Veliki je spisak domaćih zadataka i građani BiH to znaju mnogo bolje od mene. Ja bih rekao da je prvo potrebno formirati koaliciju, i to ne na osnovu toga ko će dobiti koju fotelju i funkciju, nego na osnovu programa za napredak u BiH", kazao je Countryman.

On je tada, također, rekao kako razumije političko stanje Hrvata te da je potrebno tom konstitutivnom narodu zaštititi učestvovanje u političkim strukturama.

"Ali, ne treba očekivati podršku međunarodne zajednice za treći entitet. Prvo, ne znam zbog čega bi voljeli da pravimo još komplikovaniju strukturu u BiH. Drugo, ne vidim da je treći entitet pravi odgovor za rješenje najhitnijih problema u državi koji sada na dnevnom redu u BiH", kazao je tada Countryman.