Thomas Countryman
0

Treći entitet nema podršku međunarodne zajednice

Piše: F. Borić
Countryman: Evropska klauzula je bitna
Countryman: Evropska klauzula je bitna
Pomoćnik zamjenika Državnog sekretara, nakon razgovora sa predstavnicima pojedinih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini smatra da postoji prostora za optimizam i da je potrebno dobru atmosferu konkretizirati reformskim procesima. Prije svega, potrebno je formirati državnu vladu koja će imati programsku orijentaciju, ali i riješiti pitanje vojne imovine kao i krenuti u ustavnu reformu.

"Veliki je spisak domaćih zadataka i građani BiH to znaju mnogo bolje od mene. Ja bih rekao da je prvo potrebno formirati koaliciju, i to ne na osnovu toga ko će dobiti koju fotelju i funkciju, nego na osnovu programa za napredak u BiH. Drugo, mislim da je krajnje vrijeme za rješenje pitanja vojne imovine. Mislim da je to sasvim moguće i da sada postoji politička volja svih stranaka. Nismo u uzavreloj atmosferi političke kampanje i to može da se radi istovremeno sa formiranjem koalicione vlade", kazao je Countryman u intervjuu za Oslobođenje. On je dodao kako je treća bitna stvar - ustavna reforma.

Neophodne ustavne promjene

"Postoje neke promjene Ustava BiH za koje se svi slažu da su neophodni. Naprimjer, ispravljanje problema koje je identificirao Sud za ljudska prava u Strasbourgu, ali i pitanje evropske klauzule. To nisu jednostavna pitanja, ali manje-više postoji konsenzus da se to treba uraditi. Pored toga, postoji mnogo stvari koje zahtijevaju građani BiH i koji očekuju od svojih lidera da vlada postane efikasnija. To ne znači da država mora da bude centralizovanija. Mi još uvijek podržavamo bit Daytona, a to je država BiH sa punim suverenitetom, dva entiteta, i tri konstitutivna naroda. I to je još uvijek osnova za BiH", kazao je Countryman, dodajući da treći entitet nije rješenje.

"Razumijem brige Hrvata u BiH. Razumijem i njihovo političko stanje. Mislim da je njima kao konstitutivnom narodu neophodno zaštiti njihovo učestvovanje u političkim strukturama. Ali, ne treba očekivati podršku međunarodne zajednice za treći entitet. Prvo, ne znam zbog čega bi voljeli da pravimo još komplikovaniju strukturu u BiH. Drugo, ne vidim da je treći entitet pravi odgovor za rješenje najhitnijih problema u državi koji sada na dnevnom redu u BiH", kazao je Countryman u intervjuu za Oslobođenje.

Podrška Sjedinjenih Država i Evropske unije

On se osvrnuo i na analizu koju su najveći američki stručnjaci za demokraciju i ustavne reforme predložili za BiH, u okviru Nacionalne fondacije za demokraciju iz Washingtona. Countryman smatra da je analiza i detekcija problema koji su prepreka reformama i boljem funkcioniranju države, tačna. Pomoćnik zamjenika Državnog sekretara je primijetio da se u okviru NED-a nisu ponudila taksativna rješenja, ali da je sigurno da "lideri koji su spremni prihvatiti jedan takav proces, oni će imati i punu podršku i Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije".