Ploveće odmaralište
0

FOTO+VIDEO / Costa Concordia je bio jedan od najvećih i najluksuznijih kruzera

Sarajevo-x.com
Turistički brod Costa Concordia koji je doživio brodolom u kojem je poginulo petero ljudi, a 17 nestalo, smatran je jednim od najluksuznijih kruzera u Evropi. Brod pripada kompaniji Costa, koja je taj kruzer izgradila ponajprije za fitness i opuštanje tokom plovidbe morima.

Costa Concordia je jedan od najvećih brodova izgrađenih u Evropi. Vodama Mediterana je zaplovio 2007. godine.

Kruzer je smatran jednim od najuzbuljivijih i najinovativnijih u čitavoj floti kompanije Costa. U prospektima je predstavljan kao inovativno ploveće odmaralište sa fitness zonom na dvije palube i bazenom u samom središtu.

Osim tog bazena, na raspolaganju putnicima su bila još četiri od kojih su dva bazena imala pokretne staklene krovove.

Na brodu se nalazilo 13 barova, prekrasni Samsara apartmani iz kojih se ulazilo u Samsara Spa. Više od 500 kabina imalo je balkone, a palube broda bile su prostrane i panoramske.

Brod je mogao da primi do 3.780 putnika, kojima je na usluzi bilo 1.068 članova posade. Kruzer je bio dug 290 i širok 38 metara

Naravno, tu su bile i dvorane za predstave i ples, kao i kasino, a brod je imao čak i Grand Prix simulator koji je gostima pružao jedinstveno uživanje.

Kompanija Costa u svojoj floti ima još 15 kruzera. No, nesreća koja se dogodila u petak nanijet će ogromnu štetu kompaniji, ali i cijeloj privrednoj grani, posebno krstarenjima.

Podsjetimo, na kruzeru Costa Concordia je u trenutku brodoloma bilo više od 4.000 osoba. U brodolomu je poginulo pet osoba, a 17 se vodi kao nestalo. Kapetan Francesco Schettino, koji je napustio brod prije evakuacije posljednjih putnika, uhapšen je u subotu zbog višestrukog ubistva, brodoloma i napuštanja broda. Međutim, on tvrdi da je posljednji napustio brod.