Trenuci straha, panike i haosa
0

VIDEO / Posada prva bježala s broda, putnici sami spuštali čamce

Sarajevo-x.com
Bizarna nesreća (Foto: AFP)
Bizarna nesreća (Foto: AFP)
Vriska, strah i panika vladala je među putnicima kada je italijanski luksuzni brod Costa Concordia udario u stijenu u blizini otoka Giglia u Tirenskom moru.

U strahu za vlastiti život, putnici su na umu imali samo jedno - bijeg na sigurno. I dok su se jedni borili za prsluke za spašavanje, drugi su skakali u more. Događaji koje opisuju preživjeli podsjećaju na scene iz filmova o potonuću Titanika, a Costa Concordia je zamalo postala Titanic modernog doba jer nikome nije jasno kako se brod uspio nasukati tako blizu obale.

Preživjeli putnici iz susjedne Srbije ispričali su za tamošnje medije da su instruktori, koji su ih obučavali za spašavanje, prvi poskakali u čamce. Nije bilo ni traga oficirima koji bi smirili putnike, a starci od 80 godina su u panici gurali djecu i majke sa bebama kako bi se spasili.

Udar broda o stijenu je bio šok, kažu Maja i Ljuba Vujović iz Beograda. Kristalne čaše, escajg, tanjiri počeli su da zveckaju, stolovi da se ljuljaju, a onda je sve počelo da pada.

Posada se, kaže ova žena, ponijela kukavički. Počeli su prvi bježati, a putnici su bili prepušteni sami sebi. Kada je nestalo struje, a brod se počeo naginjati zavladao je opšti haos.

"Nas nekoliko putnika sami smo pokušali da spustimo čamac za spašavanje, ali nismo uspjeli. Na kraju smo čamac ipak spustili u vodu, a potom po mraku pomagali ljudima koji su zapomagali iz vode", kaže Ljuba Vujović.

Podsjećamo, u brodolomu Costa Concordije, na kojem je u trenutku brodoloma bilo više od 4.000 osoba, poginulo je troje ljudi, a više od 40 se smatra nestalim.

Do nesreće je došlo u petak u 20 sati, u vrijeme kada su putnici bili na večeri. Na obalu su evakuirani čamcima za spašavanje i na brodovima koji su se našli u blizini. Cijela operacija spašavanja trajala je do 2,30 ujutro u subotu.

Istraga o nesreći je u toku, a kapetan kruzera Francesco Schettino, koji je napustio brod prije evakuacije zadnjih putnika, uhapšen je u subotu zbog višestrukog ubojstva, brodoloma i napuštanja broda.

Costa Concordia isplovila je iz Savone na krstarenje Sredozemljem s planiranim zaustavljanjem u Civitavecchiji, Palermu, Cagliariju, Palma de Mallorci, Barceloni i Marseilleu prije povratka u matičnu luku.