Svijet
102

Clinton: Ovo je bolno, ali Trump je naš novi predsjednik i moramo ga poštovati

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Gotovo 10 sati nakon što je potvrđeno da će Donalnd Trump postati 45. predsjednika SAD-a, njegova protivnica Hillary Clinton obratila se svom izbornom štabu, naciji i svijetu.

"Nadam se da će Donald Trump biti najbolji predsjednik za naše građane. Ovaj ishod nismo očekivali, ali osjećam ponos i zahvalnost za ovu divnu kampanju. Vi predstavljate najbolje od Amerike i ovo je bila jedan od najvećih časti u mom životu", rekla je Clinton u svom prvom obraćanju nakon poraza od republikanca Trumpa.

Ona je dodala da je SAD razjedinjenija nego što se ranije mislilo, ali da se rezultati moraju prihvatiti i da građani moraju gledati u budućnost.

"Znam kako se osjećate i kako se osjećaju milioni koji su uložili svoje emocije. Ovo je bolno i bit će dugo vremena, ali treba da znate da je kampanja bila vezana sa ljubav prema zemlji, a ne prema jednom čovjeku", poručila je Clinton.

Svojim je članovima izbornog štaba kazala da je Donald Trump novi predsjednik države koji se mora poštovati, ali da se demokratija ne praktikuje svake četiri godine nego svaki dan te da se borba mora nastaviti.

Bivša ministrica vanjskih poslova je pohvalila rad i pomoć Baracka Obame i njegove supruge Michelle. Istakla je da ona i milioni drugih ljudi i dalje vjeruje da je američki san dovoljno velik za sve, bez obzira na rasu, spol i etnicitet.

"Nikada ne smijete da se stidite što se borite za dobro. Prijatelji, imajmo vjeru jedni u druge, ne gubimo ljubav. Pred nama je velik posao. Bog vas blagoslovio", zaključila je Clinton.